View Single Post
Eski 10-06-2007, 21:14   #14
denizakvaryumu
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
---saksıda üzüm yetiştirenler için hastalıklar ön bilgi yazısı--

bu yazı tamamen amatör düzeyde evcil asma severler için bir derlemedir.Netten topladığım bilgileri içerir, bu konuda tecrübe sahibi değilim zamanla ve uygulama yaparak öğreneceğim ve bu konu altında güncellemeler ve değişiklikler yapacağım... tecrübeli arkadaşların bu konudaki düşünce ve deneyimlerini buraya aktarmaları da konu açısından çok yararlı olacaktır...

Görünen zararlılardan daha çok görünmeyen zararlıların yaptığı tahribat beni daha çok korkuttuğundan bit-örümcek-güve-tırtıl -maymuncuk-uyuz gibi böceklerin verdiği zararları şimdilik es geçiyorum...

Ancak işin içine girince fark ettim ki , aslında başta üzüm olmak üzere tüm meyvelere nerdeyse yılda 10 dan fazla ilaç atılıyor...bu ilaçların kalıntıları bizlere geliyor mu? Satıştan önce ilaç kalıntı analizleri yapılıyor mu?bilmiyorum ama ---organik tarımın-- önemi bir kez daha öne çıkıyor...

İmkanlarınız ölçüsünde organik ürün kullanın arkadaşlar....pahalı ürünler ama sağlık bir kere gitmeye görsün....sağlığa harcayacağınız para bu ürünlere vereceğiniz paranın çok üstünde olacaktır...



-KÜLLEME

Asma çubukların kabukları altında ve tomurcuklar içerisinde kışlayan fungus, gözler uyanınca aktif duruma geçerek yeni oluşan yaprakların hastalanmasına neden olur. Hastalık etmeni asmanın tüm yeşil aksamında (yaprak, sürgün, salkım) belirti oluşturur. Hastalığa yakalanan yapraklar kirli yeşilimsi bir renk alır. Daneler hastalığa yakalanırsa gelişemezler ve çatlarlar. Ülkemizde bütün bağ alanlarında görülen hastalıkla iyi mücadele yapılmazsa üzümlerde kalite çok düşer ve %90’a varan ürün kayıpları oluşabilir.
Omcanın fenolojisine göre sürgünler 25-30 cm olduğunda ilaçlamaya başlanır. Ancak epidemi koşullarında ve bir yıl önce küllemeye yakalanmış bağlarda sürgünler, 1.5-3 cm’ken mücadeleye başlanmalıdır. Daha sonra düzenli aralıklarla ilaçlamaya devam edilir. Çiçekten hemen önceki dönemde uzun etkili ve sistemik bir ilacın (Quadris) kullanılması hastalığın şiddetinin azaltılmasında önemli bir rol oynar. Çiçekten sonra farklı sistemik ilaç gruplarının birbiri ardına değiştirilerek kullanılması önemlidir. Sistemik ilaçlar (Topas) mikronize kükürt ( Thiovit Jet) ile programlı kullanıldığında mücadele de başarı önemli ölçüde artar.

ÇÖZÜM :

Thiovit Jet 400 g / 100 lt su
Quadris AZ 75 ml /100 lt su
Topas 100 EC 25 ml/100 ml su




-MİLDİYÖ

Hastalık etmeni fungus, asmanın tüm toprak üstü organlarında hastalık oluşturur. Danelerin enfeksiyonu için çok önemli olan hasta yapraklar, üzerindeki sarımsı yağ lekelerinden anlaşılır. Hastalanan sürgünlerin üzerinde ise eliptik lekeler meydana gelir ve hasta sürgünler zamanla kurur. Fungus, çiçekleri de hastalandırarak meyve tutumunu engeller. Hastalıklı salkımlarda daneler oldukça seyrektir. Daneler susuz, buruşuk ve meşinleşmiş bir hal alır. Böyle üzümlerin pazar değeri düşer, hatta şarap yapımında dahi kullanılamazlar.

Erken uyarıya göre yapılan ilaçlamalarda, tedavi edici yönü de olan ilaçlar kullanılmalıdır.

Erken uyarının olmadığı yerde, hastalık görülmeden önce ilaçlamalara başlanır. İklim koşulları hastalığın gelişmesine uygun olduğu sürece, düzenli ilaçlamalara devam edilir. Bağda en hassas dönem çiçek dönemidir. Bu nedenle çiçeğe girerken uzun etkili bir sistemik mildiyö ilacı (Quadris) kullanılmalıdır.


ÇÖZÜM :

Captan 50 WP STAUFFER 300 g/ 100 lt su
Quadris AZ 75 ml / 100 lt su
Mavi Bakır 300-500 g/ 100 lt su
Ridomil Gold MZ 68 WP 250 g / 100 lt su veya dekar





-KURŞUNİ KÜF

Özellikle salkımların olgunlaşma döneminde önemli bir sorundur. Kurşuni küf , son dönem hastalığı olarak verim ve kaliteye doğrudan etki eder. Salkımlarda bulunan yaralanma ve delikler, kurşuni küfü arttırıcı rol oynar. Hastalanan danelerin kabukları kolayca soyulur, dane çatlar. Çatlayan daneler ileri dönemde buruşur ve meşinleşmiş bir hal alır. Nemli hava koşullarında veya ileri dönemlerde böyle danelerin üzerinde küf tabakası oluşur. Hastalık etmeni, olgunlaşmış danelerde direkt olarak verim kaybına neden olur.

Üzümlerin olgunlaşma başlangıcında ve geç kalmadan (ilk belirtiler görülür görülmez) ilaçlamaya başlanır. Hasada bir hafta kalaya kadar 2 ilaçlama yapılabilir (Switch).

ÇÖZÜM :

Switch 62.5 WG 50 g / 100 lt su Danelerin olgunlasma başlangıcında ve hasattan 1 hafta önce kullanılır


ÖLÜ KOL

Özellikle sürgünlerde kendini göstererek asmanın tüm yeşil aksamını hastalandırır. Genç sürgünlerde oluşan lekeler kabukta çatlamalara neden olur, şiddetli durumlarda sürgünler kurur. Yapraklarda ise çok sayıda küçük lekeler oluşur, şiddetli durumlarda yaprak sararır ve biçim biçim bozukluğuna uğrayarak parçalanır. Danelerde de olgunlaşma döneminde belirtiler görülebilir. Daneler buruşup mumyalaşır. Bu hastalık sinsice ilerleyip sonunda asmayı kuruttuğu için oldukça tehlikelidir. Budamadan hemen sonra kış ilaçlamaları yapılır ( Bordo bulamacı % 4´lük). Yaz uygulamaları ise sürgünler 2-3 cm iken başlar, 8-10 cm olunca 2. ilaçlama, sürgünler 25 -30 cm´i bulduğunda ise 3. ilaçlama yapılır. Son ilaçlama ile külleme ve mildiyö ilaçlamaları aynı zamana denk gelebildiğinden dolayı bu üç hastalığı da kontrol eden bir ilacın (Quadris) kullanılması faydalıdır.

ÇÖZÜM :

Captan 50 WP STAUFFER 250 g / 100 l su
Quadris AZ 75 ml / 100 lt su ilkbahar ve yaz uygulamalarında



http://www.syngenta.com.tr/cozumler.asp?GRP=5

Kurşini küf dışında Quadris AZ nin 3 önemli hastalığa iyi geldiği belirtiliyor bu nedenle benim tercihim bu ilaç olacak


Quadris AZ

FUNGİSİT (Mantar İlacı)
Süspansiyon Konsantre

Litrede 250 gr / lt Azoxystrobin
LD50 Azoxystrobin= 5000 mg/kg

Kullanma Şekli

Bağda mildiyöye karşı sürgün uzunluklarının 25-30 cm boya ulaştığı devrede ilaçlamalara başlanmalı ve 10-12 gün aralıklarla, günlük ortalama sıcaklıklar 30° C oluncaya kadar devam edilmelidir.

Bağda küllemeye karşı sürgün uzunluklarının 25-30 cm boya ulaştığı 3-4 yapraklı devrede ilaçlamalara başlanmalı, 14 gün aralıklarla tanelere tatlı su yürüyünceye kadar ilaçlamalara devam edilmelidir.

Ölükol´un yaz ilaçlamalarında;
1. ilaçlama sürgünler 2-3 cm
2. ilaçlama sürgünler 8-10 cm.
3. ilaçlama ise 25 -30 cm bağda iken yapılmalıdır.

Bağda bir sezon içinde Quadris ilaçlama sayısı 4´ü geçmemeli, 3´ten fazla üst üste kullanılmamalıdır.


--------------------------------------------------------------
--------------------------------------------------------------
başka markaların da linkini vereyim

http://www.bayercropscience.com.tr/t...detay.asp?ID=9

http://www.agrikem.com/index.php
--------------------------------------------------------------
--------------------------------------------------------------

Ancak işin biraz doğallığını ve amatörlüğünü düşünürsek yani balkon ve teras ta asma yetiştirenler gibi...elimizdeki asma fidanlarına kükürt ve bakır uygulamamız daha iyi gibi son kararı herkes kendi versin...

Kimileri doğal olduğu için kükürtten asla vazgeçmez yine bordo bulamacından vazgeçmeyenler de var...

Kükürt için; Thiovit Jet


FUNGİSİT-AKARİSİT (Mantar-Kırmızı Örümcek İlacı)
Suda Dağılabilen Granül (WG)

Etkili madde: %80 ağır / Ağır Mikronize kükürt

Kullanım Şekli
Su ile karışı çok kolaydır. Su doldurulmuş depoya gerekli miktardaki Thiovit Jet konur. Daha sonra karıştırmaya devam edilirken yeterli su ilavesi yapılır.

Meyvede Kış İlaçlaması
Tomurcuklar patlamadan 20 gün önce basınçlı pülverizatörlerle yapılır.

Meyvede Yaz İlaçlaması
Çiçek taç yaprakları tamamen döküldükten sonra 15 günlük aralıklarla yapılır.

Karışabilirlik Durumu
Yağ ve yağ içeren ilaçlar hariç, birçok ilaçla karışabilir. Ancak çiftçiye kendi imkân ve sorumluluğunda, bir ön karışım denemesini önerilir.

Hem Hastalık hem de Zararlı Mücadelesinde Kullanılan Doğal Bir Fungisittir.
• Külleme, antraknoz, pas hastalıklarına güvenle kullanılır.
• Kırmızı örümcek mücadelesinde kullanılır.
• Bitki beslenmesinde bitki besin elementi olarak kullanılır.
• Kuru akışkan yapıda mükemmel bir mikronizasyona sahip (1-8 mikron ) yüksek teknoloji ürünüdür.
• Ecocert sertifikasına sahiptir.

Bakır için;
Mavi Bakır 300-500 g/ 100 lt su

------------------------------------------------------------------
-----------------------------------------------------------------

Tarihçe
1857 yılından beri kükürt, asmalardaki bitki hastalıklarıyla mücadelede kullanılmaktadır. Küf ile savaştaki en eski etkin maddedir. Direnç oluşumları henüz bilinmemektedir. Daha o zamanlardan bütün bağcılar, kükürt püskürtmeden, tatmin edici verim ve kalite elde edemeyeceklerini biliyorlardı.Bitkileri korumadaki anlamı günümüze gelmekle kalmamış, aynı zamanda günümüzde artan doğa bilinci ve ekolojik anlayış ile daha fazla ilgi ve güncellik kazanmıştır.



(SULU)KÜKÜRT KULLANIMI
Bitkileri korumada kükürt, sulu kükürt (sulu kükürt Stulln) olarak uygulanır. Yüksek saflıktaki kükürt bir ıslatma maddesi vasıtasıyla son derece ince öğütülür. Böylece suyla karıştırıldığında hızlıca homojen ve püskürtmeye hazır bir çözelti oluşturur. Sulu kükürt püskürtmeleri yara kabuğuna ve özellikle gerçek küfe karşı etkilidir.

AVANTAJLARI
Stulln sulu kükürt kullanımının avantajları:

Eksik kalan direnç gelişimi,

Direkt saf temas etkisinin yanında, kükürt oksit olarak da etki eder. Bu gaz doğrudan püskürtmeye maruz kalmamış bitki parçalarını da korur,

Hem dışarıdan hem de içeriden mantar oluşumlarına karşı etki etmektedir,

İyi bir dayanabilirlik sağlar,

Düşük masraf,

Doğaya yakın, ekolojik açıdan değerli ve koruyucu bir ürün olmasından ötürü doğayla dost,

Kükürt gübresi olarak da kullanılır.




ETKİ
Bitkinin yapraklarının yüzeylerinde biriken kükürt parçacıkları, nemin, ışığın ve oksijenin etkisiyle kükürt oksit oluşturur. Bu birleşim, çok ender görülse de, mantarsı zarar uyarıcılarına ve bitkiye zarar veren uyuz böceklerine karşı etkili olmaktadır. Mantar organizmalarının içine sızan kükürt tanecikleri, bu organizmaları içlerinden öldürmektedir.

KULLANIMI
Stulln Sulu kükürt bitkileri korumada koruyucu bir maddedir. Stulln Sulu kükürt Mikrogranül (WG), püskürtme tozu (WP) ve sıvı formül (SC) olarak üretilir. WG- ve WP- formülasyonları mantar öldürücü etkin madde olarak % 80 kükürt içerirler, SC- formülasyonunda 850g K/litre mevcuttur. Stulln Sulu kükürt Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından resmi olarak incelenmiş ve hem geleneksel tarımda hem de biyolojik ziraatta kullanımına izin verilmiştir

http://yeniatilim.de/agrosoltr1.htm






.


Düzenleyen denizakvaryumu : 06-07-2007 saat 22:40 Neden: güncel bilgileri ekleme
denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön