Konu: Phalaenopsis
View Single Post
Eski 09-06-2007, 23:07   #308
ataman
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 16-04-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 126
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi mustang18 Mesajı Göster
Ana bitki yeni yaprak veriyor ve 3 kök birden verdi. Bu arada köklerden biri alt yaprağın üzerinden geliyor. Onunda resmini çekicem. Ona yapılacak birşey var mı ? Diğer kökler doğru toprağa gidiyor ve içeri dalıyorlar ama bu kök yaprağın üzrinde kalacak gibi uzayıncda saksı dışına çıkacak. Ne yapmak lazım ? Birde şeffaf sakısdan gördüğüm içerde bir yığın kurumuş çürümüş kök var. Ama yeni yeşiller de çoğunlukta bu normal mi ? Teşekkürler
Phalaenopsislerin gövdeden kök vermeleri gayet normaldir, nihayetinde tek gövdeli (monopod) orkideler yani yeni yumrular (pseudobulb) vermek yerine tek gövde uzar gider. Üzerinde konakladıkları ağacın dalına tutunmak için de gövdeden kök vermeye devam ederler. Kökün saksı dışına çıkmasının benim bildiğim veya gözlemlediğim bir sakıncası yok, arada dışarıdaki kökleri de nemlendirmekte fayda var, aksi takdirde kökler kuruyabiliyor.

Saksı içindeki kurumuş çürümüş kök bağlamında, çürümüş kökler ve kurumuş olanlardan ileride çürüyecek olanlar sorun olabilir. Bitki gayet sağlıklı görünüyorken köklerin tamamı çürüyebilir, ve bitkiyi kaybetme aşamasına gelebilirsiniz (benim başıma geldi, bitkiyi şu an yoğun bakıma aldım, saksı dışında nemli bir ortamda köksüz bir halde pörsümüş 3 yaprak olarak duruyor, gövde yanından yeni sürgün başlangıcı var gibi, bekliyorum). Ölü kökleri temizleyip saksı harcını yenilemek, tedbir bağlamında, faydalı olabilir. Veya uygun fungisit kullanarak saksı harcı içinde mantar oluşumuna karşı tedbir alabilirsiniz. Yeşil köklerin (sağlıklıların) çoğunlukta olması iyiye işaret.

ataman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön