View Single Post
Eski 10-05-2013, 20:50   #3592
Erdem
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 10-02-2011
Şehir: Eskişehir
Mesajlar: 200
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi gencmustiii Mesajı Göster
Sayın Üstatlarım

Bu yıl yerli cevizlerimde % 40 lık bir dökülme meydana geldi ağaçlarım 6 yasında şebin,bilecik,yalova1-3-4 gerekli gübrelemeler yapıldı. sorum acaba yerli ırk ilkbahar geç donlarına yakalandığı için mi döktü. nerdeyse yarı yarı çünkü.
Şebin ceviz çeşidi lezzetli, yüksek rakımlara uygun bir ceviz çeşididir.

Ancak tozlanma ve iç kurduna karşı hassastır.Eğer tozlayıcı fazla ise (örneğin Bilecik) fazla polen yükü nedeniyle dişi çiçek dökümü gösterebilir.

Bu nedenle eğer Şebinlerin 90 metreden daha yakınında çok fazla tozlayıcı varsa dişi çiçek dökümü gösterebilir. %5 kadar tozlayıcı yeterlidir. Bu nedenle eğer çok fazla Bilecik varsa bunları aşılatabilirsiniz.

Sonra cevizde meyve dökülmesi hastalık nedeniyle olabilir. Buradaki belgede ceviz uç yanıklığı nedeniyle Chandler, Hartley, Serr ve yerli cevizlerden Bilecik ceviz çeşidinin bu hastalık konusunda hassas olduğu söyleniyor.

http://www.cost873.ch/_uploads/_file...ct_Turkish.pdf

Genel olarak cevizde %10-20 kadar çiçek ya da küçük meyve dökümleri normaldir.

Bunun dışında dişi çiçeğe gelen çok fazla çiçek tozu, döllenme eksikliği ya da yetersiz döllenme, çiçekler arası rekabetten dolayı dökümler, besin maddesi rekabeti nedeniyle dökümler olabilir.

Eğer çok fazla çiçek tozu ya da yetersiz döllenme varsa bu durumda tedbir almak gerekir.

Erdem Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön