View Single Post
Eski 10-05-2013, 20:12   #3590
Erdem
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 10-02-2011
Şehir: Eskişehir
Mesajlar: 200
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi altay ceviz Mesajı Göster
Sayın ERDEM merhaba 8 yaşındaki meyveli ağacı kökü,yaprakları,gövdesi ile hiç tarttınızmı?
gelelim Kazakistana iklim şartları Türkiye ile hemen hemen aynı ve bazı bölgelrinde çok sert rüzgarlar mevcut rakım ise 200 olan yeride var 1800 olan yeride
Biz türkiyede 8 yaşında ağaç var demedik hiç bir zaman kontrolümüzde olan 3-4 yaşında ağaçlar var dedik
Arkadaşım bak bunu ben söylemiyorum.

Ceviz konusunda 20 yıldır çalışan Türkiye'de bir sürü yerli ceviz çeşidini ülkemize kazandıran Yrd. Doç. Dr. Mehmet Sütyemez hoca söylüyor.

Alıntı:
CEVİZ de VERİM ÜZERİNE…..

NEDEN HEP BUNLAR ÜLKEMDE OLUR Kİ……..

(cevizde rekolte, ceviz ağacında verim nedir?,

bir ceviz ağacından 150- 200 kg ceviz alınabilir mi…… soruları üzerine)

Ceviz yetiştiriciliğinde, tam verim çağında ya da 7. 8. yaşlarında 140-160 kg ürün veren standart bir CEVİZ ÇEŞİDİ nin varlığına dair bilimsel bir kayıt mevcut değildir. Böyle bir şey yok ….. bırakınız 7.8. yaşında tam verim yaşında 140-160kg ürün alınan standart bir çeşit mevcut değildir…….

Meyve yetiştiriciliğinde verimlilik; birim alandan yani 1 dönümden (1 dekardan) ya da 1 hektardan alınan ürün miktarına göre hesaplanır.

Dünya ceviz yetiştiriciliğinde alınan en iyi verim değerleri; 1 dönümde (tam verim çağındaki 12- 15 adet ağaçtan); 500- 750 kg (yani ağaç başına 45-65 kg) arasında değişmektedir.

Ülkemizde yaşları 60-80 ve üzerinde yaşta, yarım dönümlük (500 m2) alanı kaplayan devasa anıt ceviz ağaçları vardır ve bu devasa ağaçlardan 80- 100 kg ürün alındığı söylenir!!!!. Ama böyle büyük ağaçlardan dönümde 2 ağaç bulundurabilirsiniz, bu durumda da dönümden en iyi ihtimalle 200-250 kg??? verim alabilirsiniz demektir…..

Lütfen gerçekci olalım hayal dünyasında gezmeyelim, böyle boş beleş verim değerleri ile insanımızı yanıltırsak yarın ceviz yetiştirecek kimse bulamayız…. ve kaybeden biz dolaysıyla ülkemiz olur…


Ceviz hattı, ülkemizde tarımsal hizmet veren ilk sitelerden biridir. Ceviz hattına yıllardır gelen e maillere, ya da telefonlara akademik veriler çerçevesinde pratik cevaplar verilmeye çalışılmaktadır. Bu cevaplar için de neredeyse hemen her gün müsbet tepkiler alınmaktadır.

Ceviz hattı, ceviz sevdalı toprak gönüllü Anadolu’mun güzel insanlarına hizmet etmeye ve bilgi paylaşımına devam edecektir.

Ceviz hattına, ceviz yetiştiriciliği ile ilgili genel soruların yanında “son günlerde CEVİZDE AĞAÇ VERİMİ- CEVİZDE ÇEŞİT” gibi iki konuda artan yoğunlukta sorular gelmektedir. Bu konuda çok çarpıcı sorular sorulmaktadır.

Ceviz hattına bizzat sorulan bu suallerden bazıları ile ilgili düşüncelerim siz değerli okuyucularımızla paylaşmak istedim. İnşallah faydalı olur…

Soru 1: çeşit nedir?

En basit haliyle çeşit: Bir meyve türünde, belirlenmiş bazı kriterlere göre (örneğin UPOV), uzun süre üzerinde çalışılıp, verim ve kalite değerleri bilimsel olarak ortaya konulmuş ve devletin ilgili birimi tarafından tescilenerek milli çeşit listesine kaydı yapılmış bitkisel genotiplere denir.

Üzerinde çalışılmış bir bilimsel verisi olamayan devletin ilgili kurumunda kayıt altına alınmamış bir türe ait genotip ÇEŞİT değildir. Ülkemizde tüm meyve türlerinde olduğu gibi CEVİZ ile ilgili ÇEŞİT Listesi (26 çeşit) Gıda Tarım ve Hay. Bakanlığı TTSM kayıtlarında bulunmaktadır.

Bakınız Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkezi Müdürlüğü

************************************************** ************************

Soru 2: CEVİZ de AĞAÇ VERİMİ ?….

Bir ceviz çeşidinin ağacından;

4. yaşında; 25kg, 6 .yaşında, 60-70 kg, 7. yaşında 100-115 kg, 8 yaşında 140-160 kg, 9.yaşında 180-200kg vs ÜRÜN ALINABİLİRMİ


Soruyu bana soran sevgili okuyucumun, bu sorusu geldiğinde iyiki 9. yaşta durdu!!! Dedim, yoksa soru devam etseydi 20. yaşta 400 kg ceviz alınır mı bir ağaçtan diye bekledim… ve off çektim……..

CEVAP: Gelen bu suale.. Şimdi ben ne cevap vereyim. Şaştım kaldım…

Önce bu soruyu bana soran ceviz üretici adayımızın bana şaka yaptığını ya da, beni sınadığını zannettim, ısrar edince ciddi olduğunu … vs söyledi ve bana kızarak tekrar etti…. Ben ne deyim Ya Rabbi bu soruya…

diyecek lafım yok, yazacak kelime kalmadı… bunlar benim ülkemde oluyor maalesef…

Çünkü yıllar önce;

Apomiktik ceviz diye bir moda başlatıldı,

Sonra susuz yani kurakta ceviz çok daha iyi olur diye bir şaşa meydana getirildi,

Bunu 40- 50 dekar ceviz bahçelerinden yüzbinler dolar kazanılacağı yaygarası takip etti vs..

Şimdilerde yukarıdaki soru…. Yani ceviz verimi….

Yani 7. 8. yaşında 140- 150 kg ürün veren ceviz … soruları akın akın gelmeye başladı, Nereden çıktı, kimden geldi, farklı bir ceviz dünyası varda haberim mi yok şaştım kaldım…..

Yok böyle bir şey yok

Yıllardır, ceviz ıslahı, ceviz çeşitleri üzerine çalışmaktayım, ülkemizdeki ve Dünyadaki standart tüm ceviz çeşitleri ile ilgili ya çalışma yaparak sonucunu gördüm, ya da ilgili akademik yayınları okuyarak ceviz çeşitleri ile ilgili bilgiler okudum, derledim … ama böyle bir veri böyle bir verim değerine rastlamadım okumadım, kimsede okumamıştır rastlamamıştır.

Milli ve uluslar arası tüm ceviz toplantılarına katılırım, cevizle ilgili tüm kaynakları inceledim ama böyle verim değerine sahip bir çeşidin varlığı ile ilgili bilimsel veriye şahit olmadım.

Dünya ceviz yetiştiriciliğinde söz sahibi ABD ve diğer ülke kaynaklarına göre verimli sayılan standart bir ceviz ağacının tam verim çağındaki(10 yaş sonrası) ürün miktarı 45-65kg/ağaç dır. Ülkemiz verimli çeşitlerin verimi de buna yakın değerlerdir. Konuyu daha uzatmaya gerek yok.

**Konu basit mantık çerçevesinde incelendiğinde sonuca gitmek çok basittir;
4. yaşında 20-30 kg !..?

5. yaşında 35-45 kg !..?
…………………….. 4. yıldan- 5. Yıla ürün Artış miktarı: +15 KG

6. yaşında 60-70 kg !..?
…………………….. 5.yıldan – 6. Yıla ürün Artış miktarı: +25 KG

7. yaşında; 100-115 kg !..?
…………………….. 6.yıldan- 7. Yıla ürün Artış miktarı: +40 KG

8. yaşında;140-160 kg !..?

…………………….. 7. yıldan- 8. Yıla ürün Artış miktarı: +40 KG

9. yaşında; 180-190kg !..?


"Standart Bir Ceviz Çeşidine ait “Tek Bir Ceviz Ağacından”; Bu verim değerlerinin alındığına dair bir araştırma ya da bilimsel makaleye rastlamadım.

Gelişme çağındaki bir ceviz ağacının bir önceki yıla göre veriminin bir sonraki yılda 25-40 kg artması mümkün değildir.

DÜNYA akademik kaynaklarında, Tam verim çağında 140-160 kg ürün veren standart ya da herhangi bir CEVİZ ÇEŞİDİ nin varlığına dair bilimsel bir kayıt mevcut değildir.

Allah aşkına bir ağaç her yaşta (takip eden her bir yılda) 25- 40 kg ürün artıracak kadar gelişir mi, büyür mü? biraz mantık lütfen,

Bir ağacın gelişmesi ve sürgün verme yeteneği; bitki fizyolojisi ve çevre şartları ile ilgilidir. En yüksek gelişmede bile bir ceviz ağacı yaş başına maximum 3- 10 kg verim artışı sağlayabilir.

Bir ceviz ağacının her gelişme yılında 25-40 kg daha ürün verecek ölçüde gelişmesi, bitkisel Fizyoloji veya Botanikle izah edilemeyecek kadar gerçekten uzaktır.

8 veya 10 yaşındaki bir ceviz ağacını köküyle gövdesiyle yaprağı ile tartsanız 150 kg gelir mi!!!!! )


Ben böyle bir duruma itibar etmem…

Yaklaşık 20 yıldır ceviz ile ilgili çalışma yapan bir araştırıcı olarak, bilgilerimi pratik olarak paylaşmak istedim. Problemin çözüm yeri elbette devletimizin ilgili kurumlarıdır.
Ben de bu noktada problemin çözümüne yönelik Tarım Bakanlığından bilgi istedim.

Artık ilgili kurumlar gerekli konuyla ilgili idari ve yasal işlemleri yapacaktır.

Erdem Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön