View Single Post
Eski 09-05-2013, 22:30   #63
Sakaki
Ağaç Dostu
 
Sakaki's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-06-2010
Şehir: Adana
Mesajlar: 4,815
Sn badrobot,

Açıkcası ben dal yeterince kalınlaşana kadar (en az bir sene) genelde herhangi bir budama veya kısaltma yapmıyorum sizin de yazdığınız gibi.
Tali dallarda ise boğum aralıklarının kısa kalması için uç alımı yapmak bence de doğru olanı.

Ama farklı yöntem izleyenler de var; yani dalın kalınlaşması için serbest bırakmayıp devamlı müdahale edildiği örnekler de gördüm ben. Böyle bir durumda ana dal kalınlaşmaz demek de doğru olmaz, ancak kalınlaşması daha uzun zaman alacaktır benim görüşüm.

Tabi tüm bunlar bir de türe göre değişiklik gösterebilecek durumlar: Örneğin Mercan ağacı, Oya ağacı (bazı meşe türleri) gibi odunu gevşek olan bazı türlerin dalları, kış başlangıcına kadar fazla kalınlaşmamaları halinde kışın geri kuruma yapabiliyor, bu durumda dalların yeterince hızlı kalışmasını sağlamak gerekiyor.

Demem o ki, bahsettiğiniz bu konu türe göre yorum farklılıkları olabilecek bir konu. Karaağaç ise benim gördüğüm kadarıyla hızlı gelişen, dallanması güzel, arsız bir ağaç ve gerek sizin gerek bizim bölgede kışlar çok sert olmadığından, "dal yeterince kalınlaşana kadar uzumasına müdahale etmemek gerekir" demek bence çok doğru olmaz.

Sakaki Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön