View Single Post
Eski 15-04-2013, 00:42   #1
MeyveliTepe
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Tohumluk nasıl yetiştirilir, tohum saflığı nasıl korunur?

Alıntı:
Göndereceğimiz tohumların tanıtımı ve ilan edilmesi için öngörülen nisan ayı sonları biraz erken gibi... Yaşadığım bölgede seyrekde olsa 15 mayıs gibi geç donlar oluşabiliyor. En azından tohumunu alacağımız bitkinin çiçeklenmesini gördükten sonra ilan etsek çok mu geç olur?
Nisan sonu - Mayıs başı tohum tanıtımı için başlangıç zamanı. Bu zaman aralığında paylaşımcı arkadaşların paylaşabilecekleri tohumların tümünü birden tanıtmış olmaları gerekmez. Bazı tohumlar zaman içinde de tanıtılabilir. Özellikle paylaşımcıların da bu yıl ilk kez deneyecekleri çeşitler varsa meyveyi görmeden tohum tanıtımı yapmamaları çok normal olur. Söz gelimi bende böyle 4-5 çeşit var. Tanıtımını baştan yapmayacağım, daha sonra yapacağım.

Öte yandan her yetiştiricinin kendisi için artık klasikleşmiş çeşitleri de var. Bunların Nisan sonunda tanıtılmasında bir engel yok.

Evet, tarımın doğası gereği herşey olabilir. Allah göstermesin ama bitkilerde hastalık olabilir, dolu vurup hiç bir şey bırakmayabilir, bir yerden bir keçi sürüsü girip her şeyi talan edebilir, vs.vs. bunlar olabilecek şeyler. Fakat bunların olabilir olması bizi harekete geçmekten alıkoyan şeyler değil, zira elde olmayan sebeplerle bugün paylaşabileceğimizi ilan ettiğimiz bir tohumun paylaşılamayacak duruma gelmesi de ihtimal dahilinde ve bunu baştan belirtiyoruz zaten.

Paylaşabileceğimiz çeşitleri şimdiden tanıtmaya başlamanın bir çok faydası var. Birincisi, tohum tanıtımına çok daha fazla özen gösterip, çeşiti rahat bir zaman dilimi içinde doğru dürüst tanıtma zamanı bulacağız. Bu da, bir hengâme, bir kalabalık içinde sadece iki kelime ile geçen tohum ismi yerine bitkisi, meyvesi, nasıl yetiştirildiği, kökeni, iklim ve toprak isterlerine kadar gerçek bir çeşit, bir kişilik olarak ortaya koymuş olacağız.

İkincisi, tohum tanıtmını takiben başlayan ve uzun bir zamana yayılan talep süreci bize yön verecek. Çok talep göreceği belli olan çeşitlerimizde muhtemelen daha fazla tohumluk bırakacağız. Dolayısıyla bu bakımdan önümüzü görmemize yardımcı olacağını düşünüyorum.

Bahsettiğiniz gibi çiçeklenmeyi görmeyi beklemenin pratik bir faydası yok. İnşallah öyle bir şey olmaz ama, geç bir don olur da bir çeşidi bu yıl için kaybedersek bunu verdiğimiz bir sözün tutulamaması gibi düşünmemeliyiz. Yapacağımız şey, o çeşidin bu sene paylaşılamayacağını bildirmekten ibaret. Fakat buna rağmen o çeşitin tanıtımı, bir bakıma kataloga girmesi hâla önemli bir bilgi.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön