View Single Post
Eski 04-05-2013, 18:54   #338
sagol
Ağaç Dostu
 
sagol's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-02-2011
Şehir: -
Mesajlar: 3,144
Turnike Metodu ile Havai köklendirme

Özellikle ibrelilerde kabuğun halka şeklinde sıyrılması iyi sonuç vermeyebiliyor.

Geçen yıl karaağaçda deneyip olumlu sonuç aldığım turnike metodunu bu sene Mavi sedirde denemeye karar verdim. Aşağıda adım adım anlatmaya çalışacağım.

Havai köklendirme yapılacak yerdeki dalları budayıp yer açıyorum sonra 2-3-4 mm lik bir bakır teli genellikle çift kat olmak üzere şekildeki gibi köklenmenin başlamasını istediğim kısma sarıyorum(bazı ağaçlarda özellikle prunus çeşitlerinde bakır yerine alüminyum tel kullanılması tavsiye ediliyor).

_DSC0404 turnike metodu.jpg

_DSC0412 turnike metodu.jpg

Telleri bükerek ağacın kabuğunu ısırmasını sağlıyorum(sabrınız çok ve aceleniz de yoksa daha da gevşek olabilir, ağaç kalınlaştıkça sıkışacaktır).

Spagnum yosununu teli ortalayacak şekilde sarıp çok ince bir bakır telle etrafını sarıp yosunun düşmeden durmasını sağlıyorum. Yosununuz yoksa bu bölümü atlayıp devam edebilirsiniz(yosunsuzda olumlu sonuçlar alıyorum).

_DSC0418 turnike metodu.jpg

Genellikle eski bir çarşaf parçasının iki ucunu ince telle orta kısım bol olacak şekilde bağlıyorum(burada dal yatay olduğundan iki ucu bağladım, düşey bir dal olsaydı başlangıçta sadece alt ucu bağlıyorum)

_DSC0425 turnike metodu.jpg

Bir tarafta toprak karışımını hazırlıyorum(ağacın cinsine göre farklı bir karışım hazırlıyorum, karaağaç için sırf torf olabilir ama iğneliler için sırf torf fazla rutubet sağlayıp çürüme yapabilir o nedenle ponza taşı, dere kumu, ibrelilerde ağacın kendi toprağından biraz, ağaç kömürü parçacıkları, torf, varsa vermiculit, yanardağ curufu ile hazırladığım bir karışım). Karışım için olmazsa olmaz diye bir madde yok, ben o an elimde olanlarla hazırlıyorum bazen eksik bazen fazla oluyor sizde kendinize göre bir karışım yapabilirsiniz.

_DSC0426 turnike.jpg

5 den fazla fotoğraf ilave edemediğimden bir sonraki mesajda devam edeceğim.....


Düzenleyen sagol : 04-05-2013 saat 19:40
sagol Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön