View Single Post
Eski 03-05-2013, 12:01   #1
ayazkentli
Ağaç Dostu
 
ayazkentli's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-04-2009
Şehir: İzmir
Mesajlar: 1,641
Bergama, Madra dağı etekleri ve köyleri

BERGAMA / MADRA DAĞI:


Bergama'nın Doğu bölümünde kalan ve doğaseverler tarafından pek bilinmeyen, daha doğrusu, bulunduğu bölgede ki Kozak yaylası ve Kaz dağlarının şöhretinin gölgesinde kalan Madra isimli harika bir dağ ve yakın civarı var.


Biz 1 hafta önce ve boyunca, bu bölgede belgesel çektik.


(Bizim küçük birader 13 yıllık profesyonel bir tv kameramanı. Kamera'da çok kaliteli bir makina olunca, ortaya harika görüntüler çıktı. Tabii, burada yayınlayacağım fotoğraflar onun çektikleri değil. Bunları benim gibi beceriksiz bir doğa fotoğrafçısı çekti. Üstelik fotoğraf makinam da sıradan bir makina. Hatta bir ara piller ile çalışmadı. Bir kaç deneme yaptım ama pilleri bitik gösteriyordu. Oysa yeni idiler. Vazgeçtim ama bir müddet sonra tekrar denedim, olmadı ve dizime vurdum ve görüntü geldi ekranına. Böylelikle çektim bunları. Yoksa fotoğraflar olmasa konuyu açmayacaktım).



Belgeselin ana konusu, dillere destan Bergama tulum peynirinin (İzmir tulum peyniri olarak da bilinir) hikayesini belgelemek idi.


(Orjinal köy yapımı olanı, yani gerçek Bergama tulum peynirini).


Bu nedenle, Bergama'nın doğu bölgesi köylerinden olan ve bu peynirin çıkış yeri ve haliyle en güzelinin yapıldığı Çaltıkoru köyüne doğru yola çıktık.

Karakeçili yörükleri olan Çaltıkoru köyünün bulunduğu köy, şu anda ki 4. yerleşim yerleri.

Köy ilk kez Madra dağı bölgesinde ki Akmaz denilen bir meranın yakınlarında konaklamışlar.

Daha sonra, Devlet bunları biraz daha güneye doğru ilk köylerini kurup, orada yerleşik hayata geçirmiş. Ama bir süre sonra devlet bunları tekrar oradan alıp, şu anda ki köylerinin 5-6 km ötesinde ki başka bir yere taşımış ve orası 3. yerleşim yerleri olmuş.

Ama yanı başlarında ki komşu köy ile mera yüzünden anlaşamadıklarından ve nüfusları komşu köye göre çok daha az olduğundan, o köy ile baş edemeyip, bu kez kendileri devlete başvurarak, başka bir yere taşınmak istediklerini belirtmişler ve şu anda ki yere 4. kez köylerini kurarak, burada yaşamaya devam etmişler.

Son 60 yıldır bu bölgedeler.

Ama ne yazık ki bu kez de köylerinin dibine yapılan ve tarihi antik kent Allianoi de yutan, Yortanlı barajına yenik düşmek üzereler. Baraj, köylerinin mera, tarım arazisi ve köy evlerinin nerede ise yarısından fazlasını yutmuş durumda.

Köy gençleri ve arazileri-evleri istimlak edilen köyün büyük bölümü Bergama gibi yerlere göç etmişler. Köy nüfusu şu anda çok az ve her geçen gün azalıyorlar.

Ve haliyle artık koyun çobanlığı yapıp peynir üreten insanlar azaldığından ve üstüne üstlük bir de Avrupa Birliği Uyum Yasaları nedeni ile pazarlarda, bakkal ve marketlere, peynir satıcısı esnafa peynirlerini satamadıklarından dolayı (yasak olduğundan), artık sadece kendilerine, eşe dosta ve sipariş edenlere peynir yapıyorlarmış. (Bizde birkaç teneke sipariş verdik).

Önce Bergama tulum peynirine sonraları da, İzmir tulum peynirine adını veren bu olağanüstü lezzetli efsane peynir, artık yok olmanın eşiğine geldi.

Sadece peynir değil, 4 kez yer değiştiren Karakeçili yörüklerinin Çaltıkoru kolu da, şehirlere karışıp tarih sahnesinden çekilecekler. Bir köy ve yarattığı tarz yok olacak.

Gerçekten çok yazık olacak.

İşte bu vesile ile Çaltıkoru ve daha önce ki yerleştikleri yerlere gittik.

Önce ki yerleri Madra dağının etekleri diyebileceğimiz bölgede olduğundan, burada ki çok sayıda köyü ve ormanı da gezmiş olduk.



İlk köy olan Paşaköy civarına gidip, Allianoi antik kentini su altında bırakan Yortanlı barajının Paşaköy tarafından fotoğraflarını çektik.

Bu Bakırçay bölgesinde ki bir çok köyün ve tarım arazilerinin sulanması için kurulan bir sulama barajı. Tarım arazilerinin sulanması için bu tür barajlara ihtiyaç var ama en azından Allianoi gibi antik dönemin kültürel mirası da bir çember içine alınıp, aynen muhafaza edilebilir ve gezilebilirdi. Bunun dünya'da örnekleri var.

Yapılmadı. Neden yapılmadığını da gayet iyi biliyoruz. Kültürel ve özellikle de bu tür antik yerleri dini açıdan "sakıncalı" olarak gören bir zihniyet tarafından yönetiliyoruz. Normaldir.


Name:  Yortanlı barajının Paşaköy tarafı.jpg
Views: 6591
Size:  39.7 KB


Name:  Yortanlı barajının Paşaköy tarafı (1).jpg
Views: 5972
Size:  39.1 KB


Baraj civarında ki birbirinden güzel ağaçlardan bazıları.

Name:  S6304936.jpg
Views: 5670
Size:  47.0 KB


Name:  S6304937.jpg
Views: 5505
Size:  57.9 KB


Mevsim bahar olunca doğa'da gezmek daha bir başka güzel oluyor.

Name:  S6304939.jpg
Views: 5539
Size:  69.9 KB

ayazkentli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön