View Single Post
Eski 29-04-2013, 10:05   #18
mrduran
Ağaç Dostu
 
mrduran's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-08-2011
Şehir: İzmir
Mesajlar: 1,536
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi saslans Mesajı Göster
Merhabalar,
20 yıllık tecrübenize dayanarak izninizle bazı sorularıma cevap bulmak istiyorum, örn; forumda genel olarak şerbetin hiç kalmadığı sorgulanıyor,

1- tarifinizi 100 gr incir'e uyguladım, birebir ölçü ile, 100 gr şeker ve 100 ml su ilavesiyle ,( kısık ateşte) 10 dakika kaynatınca hiç şerbet kalmadı, ilave şerbet yapmak istersek eğer " meyve / şeker " oranı bozulmuyor mu ? yani fazla şekerli olmuyormu ?

2- limon kullanmadınız mı ? yazmamışsınız. Limon ile limon tuzu arasındaki farkı lütfen açıklayabilirmisiniz ?

3-3 kg şeker için 3 litre su mu kullandınız ? Şerbet yapımınızıda açıkça yazabilirmisiniz lütfen,

Teşekkürler,
Merhabalar,


1- Ocaktaki hesap, matematiğe uymuyor efendim)).
Meyveler yavan tadda olduğundan şekeri fazla kullanıyoruz. 3 Kg. şeker, 2 kg. su ile koyu şurup kıvamına kadar kaynatılır(zencefil+karanfil+havlıcan da olmalı). 10-15 dakika sürer kıvamını bulması. Majiskül boyutta olduğundan, buharlaşma; deneyinizden daha az olur. Sonradan su ilave edilmez. Kısık ateş değil, harlı ateş olacak.

2- Biz limon tuzu kullanmıyoruz pek. Şurup kıvamını aldıktan sonra, meyveler, içine atılır ve meyveler şerbeti çekip şişene kadar ''ateşi kısarak'' pişirmeye devam edilir. Bu reçelde şerbet kalmaması önemli. Kestane reçeli gibi tane tane, sadece şurubu çekmiş meyveler olmalı. Ateşten indirmeye 2-3 taşım kala 3-4 damla limon suyu sıkılır(unuttuğumuz)....)).

3- Hanıma sordum. Limon tuzu da konabilir imiş.

İşin hammaliye kısmı bana, şerbet ona ait olunca, üstüne de bendeki ifade eksikliği sizin haklı tesbitlerinize neden oldu. Özürler, sayenizde eksiklerimizi tamamladık sanırım. Harlı ve kısık ateş te vurgulandı sayenizde.

Şimdi zamanıdır, pazarlarda boy göstermeye başlamıştır bile.

Sütüne dikkat, kemiğe kadar işler.

Afiyet olsun, sağlıkla kalınız inşallah.

Saygılarımla lütfen.

mrduran Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön