View Single Post
Eski 20-04-2013, 16:07   #164
lirionomada
Yeni Üye
 
lirionomada's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-04-2013
Şehir: Ankara
Mesajlar: 17
permit ve vermikulit kullanımı sakıncalı mı?

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Todor Mesajı Göster
Mesajınızı buraya taşıdım.

Perlit ve vemikulitin kansorejen olduğunu son zamanlarda bende sıkça duyar oldum. Fakat asbest gibi, bunların tozu ciğerlere kaçtığı zaman sorun yaratıyor diyorlar. Yani saksıda duran perlit ve vermikulit pek sakıncalı değil.

Eğer harç hazırlarken tozunu solumaz isenin korkulacak bir durum yok. Bunun için, perlit çuvalını kullanmadan önce ıslarsanız, kullanım sırasında tozun havaya uçmasını engellersiniz.

Benim duyumlarım bu yönde. Gene de farklı bilgileri bekleyelim.
Üzerinden çok uzun zaman geçmesine rağmen, permit, vermikulit, vs maddelerin kanserojen, sağlığa zararlı, vs olup olmadığı konusunda çok fazla bilgi paylaşılmamış, dikkatimi çekti.

Oysa ciddi anlamda toprak ve bitkilerle uğraşan büyük bir çoğunluğun başvurduğu maddeler bunlar anladığım kadarıyla (ben forumu okumaya, hatta saksı harcı nasıl hazırlanır bunu araştırmaya başlamadan önce tanımıyordum bu maddelerin tarımda kullanımını),

Her ne kadar, forum üyeleri arasında çok geniş bir kullanım sıklığı olduğunu farkettiğim için, genel kanının sağlığa zararlı olmadığı yönünde olduğu sonucunu çıkarsam da, forumdaki tartışmalar sanki biraz havada kalmış, hiç kimse de hayır herhangi bir sorun arz etmez dememiş (solumazsanız bir sorun olmaz denmiş elbet).

bu konularda yeni bilgiler, bulgular edinenler, araştıranlar, duyanlar vardır diye tahmin ediyorum, öyle değil mi? Bunlar burada paylaşılsa, ve bizler de kullandığımız veya kullanmayı düşündüğümüz maddeler, bir de bunların olası sonuçları hakkında daha derinlikli bir farkındalığa ulaşsak güzel olur diye düşünüyorum. Bir de, solunmasının insan sağlığına zarar vermesi olasılığı olan birşeyin, doğada kullanımının da birtakım hasarlar yaratabileceği olasılığı kafamı kurcalıyor sanırım, bu konuyu deşme isteğim biraz da bu yüzden.

Selamlar...

lirionomada Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön