View Single Post
Eski 17-04-2013, 19:13   #397
Erdem
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 10-02-2011
Şehir: Eskişehir
Mesajlar: 200
Sayın popeye42,

Bu fidan dikimi, gübreleme ile bilgiler biraz eski bilgiler. Örneğin 80x80 cm kaz, içine ahır gübresi koy, şu kadar beklet vs.. Bu arkadaşlara bir kaç tane 80x80 cm fidan çukuru kazdırmak lazım

Gübreleme konusunda da doğal gübreleri ayırmak lazım. Çünkü organik içerisinde karbon içeren doğal gübrelerin her zaman toprak içinde canlı yaşamına katkısı vardır.

Toprağı her ne kadar mineraller, hava, su ve organik maddeden oluşuyor diye basitleştirmeye çalışsak bile aslında çok karmaşık bir yapısı var. Bu alanda en iyi bilim adamlarının çalışmaları bile toprağın bilinmeyen taraflarını ortaya çıkarmaktan çok uzak kalıyor.

Sağlıklı bir toprağın bir çay kaşığında 4 milyar mikroorganizma bulunuyor. Gene böyle 4 dekar kadar sağlıklı bir toprakta yaşayan canlıların ağırlığını bir araya getirebilseydiniz bir ineğin ağırlığı kadar geliyor

Toprak konusunu merak eden arkadaşlar buradan okuyabilirler.

Soil - Our Financial Institution Permaculture Research Institute - Permaculture Forums, Courses, Information & News

Biyolojik çeşitliliği yok eden kimyasal gübre ve ilaçlar II. Dünya savaşı sonrası askeri kimyasal üreten firmaların ürettikleri kimyasalları kullanabilecekleri bir yol bulmasıyla ortaya çıkıyor (ilkönce zirai ilaçlar, sonra kimyasal gübreler)

Dünya çapında yoğun olarak kullanılan kimyasal gübreler, bitki besin elementlerini toprağa verebilmek için toprak içindeki bakterileri, yararlı nematodları öldürecek şekilde tasarlanmış. Bu küresel gıda endüstrisinin yüksek miktarlardaki taleplerini karşısında bitkilerin hızlı bir şekilde büyüyebileceği bir ortam sağlıyor.

Ancak bu işlemin zararlı etkileri toksik maddeler üretilmesi ve insan sağlığı açısından besin maddeleri yönünden zengin olmayan ürünlerin elde edilmesi, toprak biyolojisindeki çeşitliliği gün geçtikçe yoketmesi. Biyolojik çeşitliğin azalması yediğimiz yiyeceklerdeki besin maddelerinin azalmasıyla kalmıyor, sistemi zararlı ve bakterilerin saldırısına açık hale getiriyor - bu da daha büyük bir tehlikeyi böcek öldürücü kimyasal satarak milyarlarca dolar kazanan ilaç firmalarını beraberinde getiriyor.

Yani demek ki gübreyi rastgele kullanmayacağız. Eğer rastgele kullanırsak ne olur? Çok yeşil, neşeli ağaçlarımız olur belki ama bu sefer de verim alamayız. Ya da örneğin fazla fosforlu gübreleme yaparsanız bu sefer Fe, Zn ve Cu elementlerinin alımını engeller.

http://www.puyallup.wsu.edu/~linda%2...ct%20sheet.pdf

Bu konuda yeni yapılan araştırmalara baktığımızda bir kere dikim çukuruna hiç kimyasal gübre, doğal gübre ya da toprak iyileştirici benzeri hiç bir şey eklenmemesi tavsiye ediliyor. Dikim çukurunun sadece bitkinin kökü kadar derinlikte ama en azından iki katı kadar genişlikte olması gerektiği söyleniyor ki bunu Türkiye'de ilk ben Sn. Yrd. Doç. Dr. Abdullah Kankaya hocamızdan duymuştum.

Dikimde fosfat içeren gübrelerin kullanılmaması gerektiği sadece ağaç tacının etrafına amonyum sülfat veya balık unu ile gübreleme yapılabileceği söyleniyor.

Bana kalsa eğer elimde kompost varsa ağacın tacına kompost gübrelemesi yaparım.

O yüzden sayın popeye42 ben sizin yerinize olsam ağacın taç izdüşümünü, kapladığı alan etrafındaki çemberi 3'e bölerim. Onun 3/2'lik kısmından 0-30 cm derininden toprak örneği alırım. Sonra MARİM'e gönderirim. Gelen sonuçlara göre gübreleme yaparım. Hele ki sıvı gübreleme çok karışık bir konudur. Ben bir kaç yıl önce 2-3 hafta ayırmama rağmen işin içinden çıkamamıştım

Bu arada sayın çamtepe'nin söyledikleri doğru. Cevizde tozlanma rüzgarla oluyor. Yapılan bir araştırmada bir ceviz bahçesinde 1,6 km ötedeki bir bahçeden gelen polenlerle tozlanmış ceviz ağaçlarına rastlanmış.

Ama bu demek değil ki tozlayıcıları 1,5 km öteye koyalım

Tozlayıcı ağaçlar ile cevizlerimiz arasında en çok 60 ila 90 metre mesafe olması uygun olur. Yani diğer meyve ağaçları için %10 iken cevizde %5 kadar tozlayıcı yeterli olur. Uygun bir dikim deseni ile tozlayıcıları dikersek sorun yaşamayız.

Erdem Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön