View Single Post
Eski 02-04-2013, 08:31   #42
İsmail Durgut
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 11-03-2013
Şehir: Konya
Mesajlar: 3
Herkese merhaba,

Konunun üzerinden oldukça zaman geçmiş. Konuyu açan sayın Yesille fikir olsun diye değil de daha sonra aynı konudan sorun yaşayanlara fikir olması için başımdan henüz geçen hafta geçen olayı anlatıyım.

3 tane çoban köpeğim var. biri 2 yaşında, diğer ikisi 9 aylıklar. Büyük olan köpeğimi tek yetiştirdiğim için bana aşırı bağlı, hayır komutunu çok iyi öğrenmiş bir köpek. Hayır dediğim hiçbir şeyi yapmaz. Diğer iki köpeğim bana geldiklerinde 1.5 aylıklardı. Beraber büyüdükleri için biraz itaatsizler. 1 ay önce bahçeme tavuk aldım. Tavuklar geldikten bir hafta sonra tavuklar gezerken büyük köpeğimi saldım. Bir hışımla saldırdı. Sadece hayır diye sert bir ifadeyle komut verince geri döndü ve o zamandan beri tavuklar kulubesine girer üzerine çıkar seslenmez. Diğer iki yavrudan biri geçen hafta zincirini koparmış ve kümese tel örgülerin altından girip bir tavuğu boğmuş. Ama yememiş. Olayın üzerine gittiğim için kümesin içerisinde burnunu ölü tavuğa değdirerek sert olmadan iki kez vurdum. O günden beri tavuklar dolaşırken oda serbest geziyor ve tavuklara yanaşmıyor.

Bugün gittiğimde yine zinciri koparmış ( nasıl bir hayvansa zincir dayandıramadım) geziyordu. Kümese girmeye bile çalışmamış oralarda dolaşıyordu. Ödül ve ceza hayvan eğitiminde gereklidir. Ama benim gibi hayvanlarınızı barf diyetiyle yani çiğ etle besliyorsanız ödül verecek daha iyi bir şey bulamazsınız. Köpeklere çiğ et verilince saldırgan olur demiş bazı arkadaşlarımız. Buna inanmıyorum. Çünkü öyle olsaydı benim hayvanlarım canavar olması lazımdı ki 2 yaşında ki köpeğim sadece çiğ etle büyüdü ve tavuklar yuvasına bile girince seslenmiyor.

Böyle bir olay yaşadığınız zaman tavsiyem olayın üzerindeyken hafiften cezalandırmanız gerektiğidir. Tavuğu sabah öldürmüş siz öğleden sonra görmüşsünüz ve cezalandırmışsınız bunun faydası olmaz. İş üzerindeyken yakalamanız lazım. Özellikle çoban köpekleri çok hassas hayvanlardır. Vermek istediğiniz mesajı çok çabuk alırlar. Bu benim köpeklerim de işe yaradı. Her hayvan da işe yarar mı bilemem. Ama denemekte fayda var.

Bu arada kendinizin küçüklüğünden beri yetiştirmediğiniz size geldiğinde 2 yaş ve üzeri olmuş yetişkin köpekler de dikkatli olmak gerekir. Zira size de saldırma olasılığı % 90 'ın üzerindedir.

İsmail Durgut Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön