Konu: Cymbidium
View Single Post
Eski 31-03-2013, 18:58   #234
naturelee13
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 29-03-2013
Şehir: ist
Mesajlar: 44
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi naturelee13 Mesajı Göster
merhaba,

Daha once biraz karisik yazdim kusura bakmayin. Simdi toparlamak istiyorum.
Cymbidiumumun ilk halini koydum. 1 ay oldu olmadi tum ciceklerini doktu.
Orkideler curumus kokler uzerinde yetistigini okudugum icin dokulen cicekleri topragina koyuyorum. Orkidemin konumunu yine fotograftan gorebilirsiniz. Evim sabah ve ogleden sonra gunes aliyor. Forumu baya okudum ama benim sorunum okudukca kafam karisiyor.
Ve her orkidemi cabucak ciceklerini dokturdugum icin fazla stres yapiyorum sanirim bakimi konusunda. Ben soru sormaktan cok kendi anladiklarimi soyleyip dogru **** yanlislarimi belirtmenizi rica edecegim.

1-) Konum olarak Aydinlik ortamda ama tam golgede degil orkidem. Direkt gunes isigi da almiyor. Konumunu da degistirmemem gerekiyor sanirim. Bunlar dogru mu?

2-) Benim sulamada sorunum var. Asiri suladigimi biliyorum ( Hatta beyaz kucuk bocekler oldu torfunda. Onceden sinek bile vardi, simdi sinek kalmadi ama bocekler baya artti.
Benim sulamada kafami karistiran kovaya batirmamiz soylenmis. Cymbidium baya genis oldugu icin kovaya daldirma yontemi benim icin zor olacak gibi. Zira yogunlugumdan normal sulamayi bile ayak ustu jet hiziyla yapmak zorunda kaliyorum. Ama bundan sonra orkidelerime daha cok emek ve zaman ayiracagim.
Yine de ben direkt saksinin ustunden siseden suluyorum. Bu sekilde nasil devam edebilirim? Birde sunu merak ediyorum. Cymbidium serin sever denilmis. Yaz aylari yaklasiyor. Yazin sulama sikligi yine haftada bir mi olmali? Serin bir ortamda tutmamin cok imkani yok, evimde klima yok. Gunduz 35 derece olur heralde. Konum olarak daha ic taraflara mi alsam acaba? Ama o zamanda tam karanlik olmasa da cok da aydinlik olmayacak. Yazin sicakta bakimini nasil yapmaliyim?

3-) Sapin basi kahverengilesti. Tamamen kurumasindan korkuyorum. Bunun icin yapmam gereken birsey var mi?

4-) Bunun yaninda ne oldugunu cozemedigim ama hizla buyuyen yeni bir olusum var. Onun yaninda da daha yavas buyuyen bir olusum daha var. Bunlardan biri sap verecek ve cok surmeden cicekleneceklenecek diye umuyorum. Tabii kendime guvenim yok, daha onceki tum cicekleri hep doktugum icin. Bu durumda neler yapmaliyim?

5-) Sivi bir besin aldim. Her sulamada veriyordum 3 haftadir ama bunun kokleri icin zararli oldugunu ogrendim. Ayda bir bu besini 1 lt suya 1 kapak karistirip suluyorum.

Sizlerden ricam su, forumu okuyorum ama pek anlamiyorum acikcasi terimlerden. Mesela yeni rizom olusumlarinda eskilerini temizlemek gerekir, **** bulp, vs gibi tanimlar var. Bu tarz terimleri kullanmadan basit kelimelerle anlatabilir misiniz? Tabiri caizse ingilizce terimiyle "... for dummies" seklinde tanimlayabilirseniz sevinirim.

Tek istedigim guzelce bakabilmek, ve acan cicekleri gordugumde o emeklerime mutlu olabilmek.

Simdiden cok tesekkur ederim.
kuruyan sapi kesmeliyim? Bunu nerden, ne sekilde yapmaliyim? Komur yerine tarcin surmek yeterli olur mu?

naturelee13 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön