View Single Post
Eski 31-03-2013, 00:48   #3372
Erdem
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 10-02-2011
Şehir: Eskişehir
Mesajlar: 200
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sedatkso Mesajı Göster
Vermiş olduğunuz linkler california 2012 kasım ayına baktım 16 kasımda -6 derece olmuş
Chandler cevizinin Kaliforniya şartlarında hangi tarihte yaprak döktüğünü bilmiyoruz. Ama eğer yapraklı olarak sonbahar donlarına yakalansa bile bu demek değil ki -2 derecenin altında sıcaklıklarda tüm cevizler gidiyor. Cevizler zarar görüyor. Hatta aralarında kuruyanlar da olabilir. Ama bu zarar şekli ağaç için iyi bir gübreleme programı yapılıp yapılmadığına, don olayının süresine ve sıcaklıkların ani bir değişim gösterip göstermediğine göre değişiyor.

Burada anlatılanlara göre Kaliforniya ceviz yetiştiricilerinin karşılaştıkları en büyük problem tam tersine sıcaklıkların artması. Yani iklimlerin ısınması nedeniyle cevizlerin kış soğuklama ihtiyacını karşılayamaması. Bu noktada Kaliforniya'nın bir bölgesinde yapılan bir çalışmada tüm cevizlerin %30'unun kış soğuklama ihtiyacını karşılayamadığı tespit edilmiş. Bu da çiçek açmada düzensizliklere ve dolayısıyla verim düşüklüğüne neden oluyor. Her ne kadar bir takım kimyasallarla müdahale ederek bunu engellemeye çalışsalar da kış soğuklama ihtiyacının karşılanamaması önemli bir problem.

Ayrıca cevizin ani sıcaklık değişimlerine ve dünya çapında iklim değişikliklerine en hassas bitkilerden bir tanesi olduğu söyleniyor.

http://theconversation.com/walnuts-a...o-climate-4564

Eğer biz Türk ceviz yetiştiricileri olarak bunu bir fırsata çevirebilirsek, cevizde de belki ileriki yıllarda ilk 3 ülke arasına girebiliriz.

http://lawr.ucdavis.edu/newsletter/w...news_hires.pdf

Gene ceviz durgun döneme girdikten sonra kış sıcaklıkları -20 °C özellikle yabancı ceviz çeşitlerinin bu sıcaklıklara kadar zarar görmediğini düşünebiliriz. Ama Anadolu'da binlerce yıldır ceviz yetiştiğini düşünürsek yerli çeşitlerin -40 °C 'lere kadar dayanabildiğini düşünmek sebep sonuç ilişkisinden giderek sanırım yanlış olmaz. Ama bu konuda yapılan bilimsel bir çalışmaya rastlamadım.

Erdem Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön