View Single Post
Eski 26-03-2013, 22:09   #16
Erdem
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 10-02-2011
Şehir: Eskişehir
Mesajlar: 200
Sayın my91,

Budama bodurlaştırıcı bir terbiye uygulamasıdır. Bu konuda yüzlerce araştırma aynı sonucu gösteriyor.

Pruning Fruit Trees - Home and Garden - Lawrence County

Cevizle ilgili yakında okuduğum bir kitapta da aynı ifadeler geçiyor. Konuyla ilgili Türkçe kaynak da gösterebilirim.

Walnut Production Manual - Google Kitaplar

Size bir örnek vereyim. Bahçemizde 15 yıllık bir elma ağacı var. Ben o ağaca çok hafif bir budama yaptım. Diğer taraftan 106 anaçlı Granny Smith 4-5 yaşında elmalarımız var. Arkadaşlar sebzede hümik asit uygulaması yaparken ağaca da gelmiş ve boyu bizim diğer ağaçtan fazla.

Başka bir örnek. Ufak bir deneme bahçesinde Maxma 14 üzerine aşılı Ziraat 0900 çeşidinde Vogel terbiye sistemi uyguladım. Eğer çoklu lider terbiye sistemi uygulasaydım verdiğim sıra üzeri mesafenin en az iki katı sıra üzeri mesafe bırakmam gerekirdi.

Bu nedenle budamanın bodurlaştırıcı bir etkisi vardır. Kullanılan budama ve terbiye sistemi ağacın çeşidine, anacına, iklime ve verilen sıra üzeri mesafeye göre değişir diye düşünüyorum.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi my91 Mesajı Göster
aksi bir durum olsa üreticiler itinayla klasik,yarı bodur,tam bodur anacı aramak yerine sizin dediğiniz gibi kökü ne olursa olsun ben budayarak ve iklime dayanarak zaten bodurlaştırırım düşüncesini taşırlardı..
Yapmak isteyen yapabilir tabi neden olmasın.

Eğer soru ticari olarak fidan üreticileri neden klon anaçları kullanarak üretim yapıyorlarsa durum biraz farklı.

Aslında tohumla üretimin belirli avantajları var. En başta kolay ve ucuz. Tohumla üretimde virüsler meyve çekirdeği ile aktarılamıyor. Bu nedenle virüsten ari ve hatta belirli şartlar sağlanırsa toprak kaynaklı nematodlar da engellenebiliyor.

Bu konu aslında uzun bir konu. Ama benim tahminim eş (klon) anaçların çeşitli daldırma yöntemleri ("stool bed layering") ile kolaylıkla üretilebildiği için yaygın olarak kullanıldıklarını düşünüyorum.

Konuyla ilgili bu kitabın 6. bölümünde daha fazla bilgi bulabilirsiniz.

Apples: Botany, Production and Uses: Amazon.co.uk: D.C. Ferree, I. Warrington: Books

Erdem Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön