View Single Post
Eski 23-03-2013, 14:48   #29
Erdem
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 10-02-2011
Şehir: Eskişehir
Mesajlar: 200
Doğal köklendirme ortamı

Arkadaşlar piyasada satılan ve bitkileri çelikle çoğaltmak için kullanılan yapay köklendirme hormonlarını, Giberellik Asit (GA) vs.. gibi kimyasalları önermiyorum. Zaten bahçecilik konusunda yurt dışında eğitim almış arkadaşların da görüşleri aynı yönde..

O zaman ne kullanacağız?

Söğüt

Eğer aldığınız çelikleri söğüt suyuna sokarsanız köklendirmenin daha hızlı olacağını biliyor muydunuz. Söğüt ağaçları doğal bir köklendirme hormonu üretiyorlar. Eğer aldığınız çeliğe söğüt suyu dökerseniz ya da söğüt suyunun içinde köklendirirseniz köklendirme daha başarılı oluyor.

Söğüt suyunu söğüt ağacının dal ve sürgünlerinden yapabiliriz.

Yapmamız gereken basit. Söğütün yeni düşmüş dal ve sürgünlerini toplayabiliriz ya da kendimiz sürgünleri ağaçtan kesebiliriz. Burada dikkat etmemiz gereken nokta kestiğimiz dalların kalem kalınlığından ince olması. İlkönce yaprakları koparıyoruz. Elimizle 2-5 cm'lik parçalara ayırıyoruz ya da kesiyoruz. 1 litre kadar kaynamış suda (yağmur suyu kullandığınız zaman daha başarı elde edeceğinizi düşünüyorum) bu dal parçalarını 24 - 48 saat kadar bekletiyoruz. Daha sonra dal parçalarını süzdükten sonra elde ettiğimiz suyu 2 aya kadar buzdolabında bekletmeniz mümkün. Ancak hemen uygulamak daha başarılı oluyor.

Suyu hazırladıktan sonra elde ettiğiniz çelikleri 1 gece bu suda bekletin. Daha sonra çelikleri direkt yerlerine dikebilirsiniz. Ayrıca bu suyu yeni diktiğiniz sebzeleri, fidanları, çiçekleri sulamak için de kullanabilirsiniz.

Erdem Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön