View Single Post
Eski 22-03-2013, 20:05   #17
Kudret Tezel
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-07-2007
Şehir: iSTANBUL
Mesajlar: 1,688
Sevgili arkadaşlar Konu gerçekten enteresan bir konu, Olaya yanlı bakarsanız toprak ana olmadan tarım ne kadar olur, verim abarttıkları kadar olur mu, ballandıra ballandıra anlatılıyor ama tadı toprakta yetişen gibi olabilir mi, veya içinize sindirerek yiyebilir misiniz diyen insanlar tabii ki olacaktır..

Bunları kınamamak lazım. Bir işi kabullenebilmek, fikir yürütebilmek için önce o konu hakkında bilgi sahibi olmak lazım. Konu hakkında bilginiz yoksa tabii ki mesnetsiz bir çok fikir üretebilirsiniz. Topraksız tarımı kabullenmek ille de topraksız tarımı bizzat yaparak söylenen neticeleri ıspatlıyarak mı olur. Dünyada yapılıyorsa , bizzat yaptığınız denemeler başarısızsa sebepler araştırılmalı, bilgi eksikliklerimiz tamamlanmalı, eğer bizi aşıyorsa topraksız tarımı yermek yerine biraz ders çalışmalıyız.

Bütün dünyada uygulanırken siz inatla olmaz öyleşey diye diretirseniz geri kaldığınız için, veya bu işte para çokmuş yapalım hemen bir sera köşeyi dönelim derseniz çok açele ettiğiniz için sonucun hüsran olacağı zaten belli değil midir.

Bu işte sermaye ya paradır, ya bilgidir. Eğer ikisi de mevcutsa tadından yenmez. Paranız varsa bilen ülkelerden, mühendislerden danışmanlık hizmeti alırsınız onlar sizin adınıza yaparlar, size para kazandırırlar. Eğer bu işi biliyorsanız kendinize güveniyorsanız ben bu işi yaparım diyorsanız devlet kredi veriyor. İş kolaylaşıyor. Ama hen topraksız tarımı kuralına göre oynıyacak yatırımı yapmaya gücünüz yetmiyor hem de işin gerektirdiği teknik altyapıya ve bilgiye sahip değilseniz, siz para kazanmak hayalleri kuran basit bir amatör olmaktan öteye gidemezsiniz.

Tabii ki bir çok yanılmalarınız , zararlarınız ziyanlarınız üzüntüleriniz olacaktır. Ya bütün bunları göğüsliyerek ben bu işi öğreneceğim deyip azmedeceksiniz ya da siz bu işe bulaşmıyacaksınız. Zira bu iş sizin işiniz olamaz. Bu iş sizi aşıyor demektir. Herkesin topraksız tarım yapmak gibi bir mecburiyeti olmadığı gibi topraksız tarım olmadan üretim yapamassınız diyen de yok.

Bırakın topraksız tarımı artılarını eksilerini araştıran, artılarının fazla olduğuna inanalar yapsın. Topraksız tarım yapmayı istemeyebilirsiniz, sizi kimse zorlamıyor, ama hiç olmassa biraz araştırıp konu hakkında bilgi bir ön bilgi edininiz. Dünyada topraksız tarım nasıl yapılıyor, neden yapılıyor, tekniği nedir tarihçesi nedir demeden, araştırmadan negatif fikirler üretmek teknolojiye haksızlık olmaz mı.

Kudret Tezel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön