View Single Post
Eski 08-03-2013, 22:50   #27
Serpent
Ağaç Dostu
 
Serpent's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-10-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 236
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ciroz Mesajı Göster
Böyle gelmiş böyle gidecek mi demeliyiz ?

1700 H.E.S dile kolay,
Bir komplo teorisi vardı.
Planlanan H.E.S' lerin ortalama ömrü 20-25 sene imiş, / Bilimsel bir çalışma okumuştum bulursam buraya da eklerim.

Şu anki uygulama; 49 yıllığına suyun bütün haklarını proje sahibi şirkete devretmek.

Bu durumda, En az 25 sene oradaki su elektrik üretmeden, ilgili şirketin tasarrufunda olacak. Yani suyun kendisi bir MAL olarak o şirketin. İster şişeleyip satar, ister tarımda sulama amaçlı satar, ister D.S.İ' ye satar.

Komplo/Düşünce teorisinde;
Bu H.E.S projeler, elektrik üretme kisvesi altında ANADOLU / TÜRKİYE Sularını ele geçirme projesidir deniyordu.

Politik/Ekolojik tartışmalara girmeden; sadece "49 yıllığına" suyun bütün kullanım hakkının bir şirkete devredilmesinin mantığını sorgulamak gerekir diye düşünüyorum.

Bu konu başlığı özelinde ise; Tüm H.E.S lerin dışında ALAKIR' da yaşanan mücadele ( Orada yaşayan çiftlerin güzellikleri, yaptıkları yaşam alanları, hayata bakışları, pasif direnişleri, gözlerindeki ve sözlerindeki güzellikler ) hepimizin örnek alması ve sonuna kadar desteklenmesi gereken bir mücadeledir.

Bana dokunmayan yılan, mutlaka çoğalacaktır ve eninde sonunda bana da ulaşacaktır.
Alakır projesinin ne olduğunu bilmediğim için bir yorum yapmayacağım.

Ancak yukarıya alıntıladığım mesaj maalesef insanları yanıltıyor. Çünkü su kullanım hakkıyla ilgili yazılanların tamamı yanlış.

1.- Su kullanım anlaşması imzalayan firmaya sadece enerji üretmesi amacıyla Lisans verilir. O lisans için de ihale yapılır ve en yüksek bedeli veren firma lisans hakkına sahip olur. Su o firmanın malı olmaz. Hatta o kadar ki çevrede ortaya çıkacak içme ve sulama suyu ihtiyaçlarını da da yaptığı tesisten karşılamak zorundadır. Yani isterse suyu kendi içer isterse satar gibi komik iddialar doğru değil. Su Kullanım anlaşması sayesinde devlet ilgili firmaya her ne isterse yaptırabilecek güce de sahiptir. Firma suyu DSİ'ye satar hepten komik olmuş.

2.- Su kullanım anlaşması imzalayıp lisans alan firma öngörülen HES projesini öngörülen sürede (birkaç yıl)yapmazsa lisansı iptal edilir ve yatırdığı teminatlar yanar. Yani canı isterse yapar canı istemezse yapmaz da doğru değil.

3.-HES lerin ömürleri 25-30 yıl değildir. Minimum 50 yıldır. Bugün ülkemizde 50-60 yıldan daha uzun süredir çalışan HES ler vardır. Dünyada 100 yıldan uzun süredir çalışan HES örnekleri vardır.

Şimdi çevrenin ihtiyaçlarına göre proje yapıp çevreyi korumak başka bir şey. HES lere kökünden karşı olup, insanları kendi düşünce tarafına çekmeye çalışmak için yanlış bilgileri yaymaya çalışmak pek yakışık alır bir durum olmasa gerek.

Selamlar..

Serpent Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön