View Single Post
Eski 22-03-2013, 02:45   #14
Cymbelina
Ağaç Dostu
 
Cymbelina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-03-2012
Şehir: Eskişehir
Mesajlar: 1,403
En sondan başlayayım:

Hayran kalmanız ve aklınızda bile olmayan türlere heveslenmeniz son derece normal, bu evreden hepimiz geçtik Bu daha başlangıç, demek ki sizde de yeterli bir potansiyel var, bitki delisi olma konusunda, bununla ne demek istediğimi yakında anlarsınız Tıpkı Matrix filmindeki gibi siz de kırmızı hapı seçtiniz Mavi miydi? Tam hatırlamıyorum. Neyse, yani hapı yuttunuz hemşerim Daha ne çiçeklere hayran olacaksınız.

Bence kaktüs, sukulent işine sonradan girin. Neden derseniz, o ayrı bir derya. Siz ilk etapta daha büyük, daha demirbaş bitkileri belirleyin Çünkü kaktüs işine girince göreceksiniz ki, onlar böyle minicik minicik, aaa bunu da alayım, aa bu da çok güzelmiş, aa neden koleksiyon yapmıyorum diyebilirsiniz, ev o minik saksıların işgaline uğrar, demedi demeyin. Gene de hani hevesinizi kırmayayım, gene alın 1-2 tane başlangıç olarak.

Tohum ve çelik toplayın çevrenizden ama hemen hepsini aynı anda dikmek yerine planlı gitmeyi tercih edebilirsiniz. Ben geçen sene bir sürü farklı çeşit ektim, yerim kalmadı, toprağım kalmadı vb, yazık oldu ektiklerime. Şimdi bir yandan da düşünüyorum, boşverin ya ekin gitsin, o hevesi heyecanı bilmiyor muyuz hepimiz ben sizi kısıtlamış olmayayım.

Güvercin yoksa şanslısınız, kime sorsam yok diyor, memleketin tüm güvercinleri bizim buraya mı üs kurdu, nedir?

Terasınızın üstü tamamen açık demek. Bu bir avantaj mı dezavantaj mı, onu bilen arkadaşlara, terası olan arkadaşlarımıza danışın. Çünkü bitkileriniz tüm gün tamamen açıkta olacak bu durumda. Gölge isteyen bitkileri pek tercih etmemek gerekebilir.

Bu arada ben arkadaşlarımıza nazaran tecrübeli ve bilgili değilim, onu belirteyim. Sadece genel olarak fikir veriyorum. Uzman ve tecrübeli arkadaşlarımız da yardımcı olacaklardır.

terasın üstünü örtecek misiniz kısmen de olsa? Eğer örtecekseniz, gölge isteyenleri oraya koyarsınız. Bir de şu var: terasın üstü yani yöresi tamamen boşsa, sarmaşık - sarılıcı tür istediğinizi yazmıştınız- onların büyüdüklerinde sarılacağı birşeye ihtiyaçları olacak, onu da düşünün.

Gelelim çörekotuna, ben bunu herkese tavsiye ediyorum aslında. Hem her evde vardır, hem de kobay olarak kullanılabilir. Ayrıca minik beyaz çiçekleri de hoş. Çok uzun olmuyorlar. Hatta, çiçekleri geçince yani kuruyunca ortasında tohum kapsülü oluşuyor, o kısım kuruyunca oradan tohumları çıkıyor - yani o en başta ektiğiniz siyah susam gibi çörekotu. Ancak çiçek kuruyunca oluşan o tohumu alıp da evde kullanın anlamı çıkmasın burada, onu denemedim, ne olur ne olmaz belirteyim de, tüketim amaçlı değil denemek amaçlı ekilebilir.

Gene ilginç denemeler yapayım derseniz, kuru kabuklu cevizi, malta eriği çekirdeğini, evdeki kuru mısır tanelerini fiilan alıp saksılara gömerseniz onları da çimlendirebilirsiniz. Denedim, olumlu sonuç aldım. En son kestane gömdüm, ve geç de olsa filizlendi şu an, insan çok seviniyor o minik yaprakları görünce.

Arada şu veya bu sebepten kayıp verebiliriz, ölebilirler, tecrübe edinmiş olacaksınız zamanla.

Cymbelina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön