Benim Double daffodil erlicheer cinsi nergislerim erkenden açtılar ve tabii ki geçtiler.Şimdi aşağıdaki fotoğraftaki gibi oldular.Nergisleri henüz açan ve onları koklayan arkadaşlara imreniyorum doğrusu.Bu tür nergis,benim için ilk tecrübemdi.Annem bahçesinde şehla dediği Karaburun nergislerinden yetiştiriyordu.Onları biliyordum.Erlicheer'ler harika nergisler(Bu arada bu nergis türünü ülkemize kazandıran ve tanıtan sayın pria'ya şükranlar),fakat karaburun türü de kokuları itibarıyla vazgeçilmezlerim arasında.Karanfil(keskin kokulu olanı),İsparta gülü,Mis zambak, sümbül(yerli) ve nergis kokularına tutkun olan ben,her iki nergis türünü de artık saksıda değil Manisa-Osmancalı'daki bahçemde yetiştirmeye karar verdim.Kardeşimin dünürleri karaburun'lu.Bir ay önce nişan dolayısıyla bir araya gelince, orada sohbet esnasında nergis konusu açıldı.Nematod'dan çok dertliydiler.Tarladan yürüyerek geçerken ayakkabıya bulaşan topraktan,traktörün pulluğundaki topraktan bile sağlıklı bahçelere bulaşan bu hastalık nergis soğanlarını çürüterek üreticileri perişan etmiş.Buna çare bulamamışlar.Ayrıca nergis soğanlarına larva bırakan soğan sineği de hayli zarar veriyormuş. Bunları duyunca hafiften korkmadım değil.Oysa annem nergislerine hiçbir özel bakım yapmaz,çiçekleri geçtikten sonra,yaz çiçeklerinin fidelerini ekerken,nergisleri pırasa gibi biçer ama gelecek yıl yine çiçek açarlar,soğanları hastalanmaz ve eksilmez.İlginç bir tezat doğrusu.
|