Konu: Nergis
View Single Post
Eski 18-03-2013, 10:38   #1730
pria
Ağaç Dostu.
 
pria's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,526
Bu koku salgılama olayı da çok enteresan bir konu sayın üzüm..

Ben çok araştırdım; çiçeklerin daha iyi koku salgılamaları için dikkat edilmesi gereken hususları anlatan bir makale bulamadım..Ancak elimizde kısmi bilgiler ve kişisel deneyimler var..

Örneğin, ben Çanakkale'de fidanlığımda 13 yıldan beri yetiştirdiğim ''erlicheer''ler ve 4 yıldan beri yetiştirmeye çalıştığım ''Karaburun'' nergis kokularının yoğunluğunu İstanbul'da saksılarda yetiştirdiklerimde bulamıyorum..
Bunun sebebini, fidanlığımın güneşin doğumundan batışına kadar tam güneş görmesine yorumluyorum..
Geçen salı günü kesip İstanbul'a getirip vazoya koyduğum 20 kadar ''erlicheer'' nergisin çok yoğun kokuları evin her tarafına yayılıyor..Hatta, eşim bazen kokudan bunalıp onları kapalı balkona aktarıyor..
Ocak ayında yine köyden kesip getirdiğim Karaburun'lar da aynen böyle yoğun koku salgılıyorlardı..Oysa, apartman koşullarında ve nisbeten daha az güneş gören mekanlarda, saksıda yetişen Karaburun'ların ve erlicheer'lerin kokusunu ancak eğilip kokladığınızda alabiliyorsunuz..
Saksılardan kesip vazoya koyduklarımız aynı yoğunluğu hissettirmiyorlar nedense..Bunun sebebi de, saksılardaki nergislerimin günün en fazla 4-5 saatinde güneşi görmelerine yorumluyorum..
''Nergis'' başlığına dün gece baştan sona göz gezdirdim..Bu konuda da pek yazan olmamış..Sadece bir üye '' nergislerin kokuları rakım, rüzgar, gece gündüz, sıcaklık farklarından etkilenir'' diye yazmış..

Sizin tecrübeniz de bana ilginç geldi..
Ama, ben mesela köydeki nergisleri kestiğim günlerde hava sıcaklığı 20 derece falandı, bu oldukça yüksek bir ısı sayılır, buna rağmen ''erlicheer''lerin kokuları çok kesifti..

Hani, bir yerde okumuştum; ''nergisler özgürlüğüne düşkün çiçeklerdir'' diye..O da aklıma geliyor sık sık..Yoksa bu nergisler, kısıtlı çevreden, dar mekanlardan hoşlanmıyorlar mı acaba? Onların asıl yerleri, kır, tarla, bahçe ortamı mı yoksa?

Bu konuda biraz bilgi eksikliğimiz var gibi; dilerim üyeler bu konudaki deneyimlerini paylaşırlar..


Düzenleyen pria : 18-03-2013 saat 11:10
pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön