Konu: Nergis
View Single Post
Eski 17-03-2013, 22:17   #1726
pria
Ağaç Dostu.
 
pria's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,526
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi hocam100 Mesajı Göster
Ne kadar istikrarsız da olsa ne kadar az da açsa bzim için her sene vazomuzu dolduracak kadar açıyor.Bu yıl en az 20 vazoluk açtı.Epey dostlara dağııttım bu bize yeter değil mi?Biz bu nergisi bilimsel bir çalışma için ekmiyoruz. Sadece kokusu hoşumuza gitti diğe ekiyoruz.Dün yazları Karaburunda yaşayan bir komşuma sizn nergisleri koklattım.Malesef ''karaburun nergisi başka bu koku ağır'' dedi.Ben bir şey demedim.Tabi herkesin sevdiği bir koku vardır.Ben de karaburun kokusunu seviyorum.Ama eşim sizinkileri sevdi.SONUÇ OLARAK ÇİÇEK YETİŞTİRMEK GÜZEL VE ZEVKLİ BİR UĞRAŞ DEĞİL Mİ SİZCE DE?
Tabi ki, biz bu nergisleri bilimsel çalışma yapmak için ekmiyoruz..Ama, ''ağaçlarnet'' üyelerinin bu foruma aktardıkları kişisel tecrübe ve sonuçlar da, bazı bilim insanlarına veri sağlayayacaktır..Yani, forum, oldukça çeşitli tür ve yöreler için iyi bir veritabanı oluşturmaktadır.Bu yazdıklarımızı izleyen bilim insanlarının da olacağına inanıyorum ben..

Siz, 20 vazo Karaburun doldurup dağıttığınızı yazıyorsunuz ama ben en son geçen yıl 200'den fazla Karaburun kökünden bir vazo bile dolduramadım..Bu yüzden soğudum onlardan ve belki benden daha iyi ekip becerenler olur diye onları ücretsiz dağıtma yoluna gittim..

Siz, özel gübreler verdiğiniz için coştuklarını yazmıştınız önceki sayfada..Bende rica ettim sizden ne gübresidir bunlar, bizimle paylaşın diye..Örneğin, toprağınızın PH'ının yüksek olduğunu da yazmıştınız..Yüksek PH'ta daha iyi sonuç mu alıyorsunuz? Benim bildiğim, nergisler PH 6-6.5 olan hafif asidik topraklardan hoşlanır..Siz yoksa, ziraatçinizin hazırladığı karışımlarla toprağınızın PH'ını düşürüyor musunuz?

Benim toprağımın PH'ı 6..Aşırı kumsal..Organik madde zayıf..Azot, fosfor, potas zayıf..mikro besin noksanlığı var ayrıca..Bunları yenmek için her yıl takviye olarak 3x15 gübre, humat ve denizyosunu , bazı yıllar da kemik unu, potasyum nitrat veriyorum..''Erlicheer''ler nergislerimde hiçbir sorun yaşamazken niye Karaburun'larda iyi sonuç alamıyorum madem ki?

Bir önceki sayfadaki 1701 sayılı mesajınızda ''Tüm mesele iklim'' demiştiniz..Oysa, daha önce bu başlıkta hatırladığım kadarıyla sayın kgursan ve bazı üyeler Karaburun nergislerinin sadece Karaburun yarımadasında çok iyi netice verdiklerini belirtmişlerdi..Acıpayam iklimi ile Karaburun iklimi çok mu benzeşiyor da sizin orada çok iyi sonuç alınıyor?

Koku olayı, oldukça göreceli bir konudur..Bazılarının sevdiği kokuyu bazıları benimsemiyebilir..
Örneğin, hatırladığım kadarıyla, hiç çiçek kokusundan hoşlanmayan eşinizin, ''erlicheer'' nergislerimin kokusunu sevmesi enteresandır..

Bu yıl, sökmeyi unuttuğum 25-30 kök Karaburun nergislerimin en irilerini sizin önerdiğiniz gibi kasım ayında ekeceğim son bir deneme olarak..Çok yol ve yöntem denedim, birde böyle deneyelim..Bakalım sizin gibi vazolarımızı doldurabilecek miyiz?

ÇİÇEK YETİŞTİRMEK, NE KADAR İYİ NETİCE ALINIRSA O ORANDA GÜZEL VE ZEVKLİ BİR UĞRAŞTIR..

Sadece kendinizin değil, sizden Karaburun nergisi alan benim gibi üyelerinde iyi sonuçlar alabilmesi için edindiğiniz her türlü bilgiyi paylaşmanız gerektiğini düşünüyorum..


Düzenleyen pria : 17-03-2013 saat 23:02
pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön