View Single Post
Eski 17-03-2013, 21:50   #50
birnefestoprak
Ağaç Dostu
 
birnefestoprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
Ben, kendi uygulamamda herhangi bir net olcu kullanmiyorum, siklikla kullanmaktan artik goz karari uygulamaya basladim ama size ticari karides besininin kutusunda yazan tavsiye edilen uygulama miktarlarini vereyim:

"Yaklasik 10 m^2'lik alana 900-1800 gr araliginda, topraga iyice karistiracak sekilde. Daha sonra fideleri ayni alanda her sasirtacaginiz zaman fide cukuruna 1-2 corba kasigi kadar. Bitkinin buyume evreleri boyunca ilerleyen zamanlarda bitki dibine toplamda 2 uygulamayi gecmeyecek sekilde 1/2-1 kg kadar." Ben, yukseltilmis yataklarda bu son iki uygulamayi yapmiyorum. Yani, sezon basinda karides besinini topraga iyice karistirip birakiyorum cunku zaten topraga ekledigim baska organik malzemeler de var.

Saksida yetistiriyorsam, 20 lt'lik saksilarda, fideyi saksiya sasirtmadan hemen once 1 buyuk cay bardagi kadar topraga karistirip iyice yediriyorum. Daha sonra bitkinin buyume evrelerindeyse, yukseltilmis yatakta (sebze yastiklarinda) yapmadigim uygulamayi saksida yapiyorum. En az 2 defa, bitki meyve verene kadar ve vermeye basladiktan sonra yine goz karari (bir avuc kadar) bitki dibine ekleyip iyice suluyorum. Dipten beslemeyle ilgili hicbir sorun yasamadim, ne kadar iyi ve kolay bozundugunu anlatamam.

Not: Bizim uygulamalarimizda topragin ph degerlerini bozmak (karides besininin icindeki gorece yuksek Ca miktarlarinin ph'le dolayli da olsa iliskisi var), karides besini bakimindan da topraga eklenen baska malzemeler bakimindan da asiriya kacan birsey yapilmadigi takdirde cok kolay degil. Topraktaki mikroorganizmalar, dengenin saglanmasinda bize cok yardimci oluyorlar.
Bitki dibi derken topragin ustunu, yani bitki govdesinin toprakla bulustugu yeri kastediyorum. Ne gubresi olursa olsun saksiya eklerken govdeye degdirmeden her ihtimale karsilik bir yanmaya neden olmamak icin yuzeye yaymanizda yarar var.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Revnak Mesajı Göster
Peki 2 kg.dan 700gr. kadar gübre elde ettiğinizi yazmıştınız, bu 700gr. gübre ne kadar toprak ile karıştırılacak. Yani kendim yaparken kaç litrelik saksıya kaç avuç koymalıyım onu merak ediyorum.
Tohumlarımla birlikte Emek gübre de almıştım. İkisini birlikte kullanmamda bir sakınca olur mu?
EMEK Sıvı Organik Mikrobiyal Gübre Hk.


Düzenleyen birnefestoprak : 01-08-2013 saat 07:37
birnefestoprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön