View Single Post
Eski 17-03-2013, 20:41   #144
Sakaki
Ağaç Dostu
 
Sakaki's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-06-2010
Şehir: Adana
Mesajlar: 4,815
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi derya d. Mesajı Göster
İyi günler. Öncelikle Fukien Tea türünde bir bonsai adayına sahibim. Forumda bonsailerle ilgili paylaşılanların bir çoğunu okudum. Ancak her yiğidin yoğurt yiyişi farklıdır derler ya o misal herkesin önerisi de farklı. Bir de türlere göre de değişiklik gösterince, kafam iyice karıştı. Bonsai adayımın toprağı, marketten aldığım haliyle duruyor ve bu hafta içinde toprak değişimi yapacağım. Hem toprağında böcekler gördüm, hem de toprağının kalitesine güvenmiyorum. Sorum ise şu: Bonsai adayımın toprağı için dere kumu + torf + perlit karışımı kullanacağım. Bunun haricinde ekleme yapmam (saksı toprağı gibi) gerekir mi? Şuan için budama veya şekil verme kısımlarını yapmayı düşünmüyorum, önceliğim onu öldürmemek. Bu konuda "şunu da yapmalısın" veya "yapmamalısın" şeklinde tavsiyeleriniz olursa çok sevinirim. Saksı değişiminden 1 ay kadar sonra da besin vermeye başlayacağım. Bonsai adayım oldukça sağlıklı görünüyor, eğer kurursa gerçekten çok çok üzülürüm. Şimdiden teşekkür ederim. (Sorumla ilgili konuları okudum, öneri almak için tekrar sorma ihtiyacı hissettim. Sorumu yanlış yere yazdıysam kusuruma bakmayın.)
Merhaba sn derya d.

Dediğiniz gibi ve benim de bir önceki mesajımda belirttiğim gibi: marketten alınacak bonsailer için yapmanız gereken ilk işlem (mevsim uygun olduğu sürece) toprak ve saksısını değiştirmek olacaktır.

Dere kumu, torf, perlit ve bahçe toprağından oluşan bir karışım bence fena sayılmaz başlangıç için.

Belirttiğiniz üzere her yiğidin ayrı bir tarzı var Bunun sebebi de herkesin kendi deneyimlerinde ulaştığı sonuca göre yorum yapmasının yanı sıra herkesin ikliminin, bulunduğu bölgenin, sulama rejiminin, vs. farklı olması.

Ben henüz hiç market bonsaisi almış ve tecrübe etmiş değilim (çünkü market bonsailerine pek sıcak bakmıyorum ve hoşlanmıyorum), dolayısıyla deneyime dayalı bir bilgi aktaramam size ve söyleyeceklerim de forumda daha önce verilmiş bilgilerden ibaret olacaktır ANCAK bonsaide başarı bence %90 deneyimden geçer.

Özetle; bonsainizi bahsettiğiniz karışımlardan oluşan bir toprağa ve drenaj delikleri olan yeterli büyüklükte bir saksıya aktarın. Birkaç hafta ışık alan ama direkt güneş ışığı almayan bir yerde toparlamasını bekleyin. Kendini toparladığını gördükten sonra (Canlılık belirtisi, yeni sürgünler, yapraklar vs.) besin vermeye başlayabilirsiniz ama dozaj konusuna dikkat etmenizi, aşırı ve sık aralıklarla gübre vermemenizi tavsiye ederim.

Gübre, sulama gibi konularda forumda makalelerimiz ve bilgiler mevcut, onlara da bir göz atarsınız

Başarılar ve tekrar hoş geldiniz.

NOT: Sonradan gördüm ki Ankara'da yaşıyorsunuz. Ağacınız aslen tropik bir tür ve Ankara iklimine pek uygun değil, dolayısıyla sonbahar ve kış mevsimlerinde hatta ilkbaharın başlarında ona uygun koşulda bir iç mekanda tutmanızda fayda var.

Sakaki Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön