Sn birnefestoprak,
Ben mümkün olduğunca tohumu meyvede bırakmaya çalışıyorum, cünkü bu tohumun hala meyveden besin emebilmesine olanak sağlıyor ve tohumu daha da olgunlaştırıyor. Kurutulmuş domates dilimleri görmüşsünüzdür mutlaka ama buna imkanım yoksa tohumu domatesten ayıkladıktan sonra kurutup bahsedilen ortamda yıllarca tutabiliyorum. Üzerindeki jel tabakayı katiyen uzaklaştırmıyorum aksine tutmaya çalışıyorum. Bu tabaka zaten çimlendirmeyi önlüyor ve asıl tohumu da dış etkenlerden koruyor. Ekim yapacağım zamana dek bu tabakanın görevi sürüyor. Ben ekime karar verince bu tabakayı kaldırıyorum. Daha yüksek oranda ve uzun zaman müddetince çimlenme faaliyeti tohumda baki kalıyor.
Umarım izah edebilmişimdir.
|