View Single Post
Eski 01-06-2007, 17:50   #251
arb73
Ağaç Dostu
 
arb73's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-11-2006
Şehir: izmir
Mesajlar: 248
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi dal Mesajı Göster
Teşekkürler derdimi anlatamadım ama anladım sanırım.Zambakların genelinin belirli bi soğan dikim zamanı yok.Ona göre davranmam lazım sanırsam teşekkürler.
Sizin için ve meraklılar için Mis Zambak'ı hakkında genel bir bilgi ;

Familya:Liliaceae
Botanik Adı:Lilium candidum
Türkçe Adı:Beyaz zambak – Mis Zambak
Zambakgiller familyasından olup, Soğanlı bitkiler grubuna giren zambak soğanlarının üzerleri, balıksırtı gibi birbiri üzerine katlanmıştır. Soğanı pullu, dik gövdeli, güzel ve iri beyaz çiçeklidir. Çiçekleri kokulu olup beyaz renktedir. Çok güzel kokusu olması nedeniyle Mis Zambağı diye de adlandırılır. Kesilmiş zambak çiçeği su içinde günlerce taze kalabilir. Çok yıllık, güzel kokulu bir süs bitkisidir. Uzun ince, yeşilimsi bir gövdesi vardır. Mayıs Haziran arası çiçeklenir. Çiçek boyları toprağına göre 1,20 cm. çıvarında olur.

Çoğaltımı ve üretimi için, pul yapraklar daha iyi yavru soğan yapmalarından dolayı daha çok tercih edilir. Pullar dikim yastıklarından ziyade, içinde kumlu bitkisel artıklardan hazırlanan komposto ile 30 Cm derinlikte kasalarda veya çuvallarda sağlanması çok daha iyi neticeler verir.

Zambak soğanları ve tohumları fazla nemden kesinlikle korunmalıdır. Zambakların sevdiği toprak cinsi humuslu ve gevşek topraklardır. Çiçek tohumundan, saplarından ve soğanları ayırmak suretiyle çoğaltılırlar. Soğanla üretimde, dikim işlemi Eylül Ekim aylarında yapılır. Gelişme döneminde bir iki kez gübrelemek yararlı olur. Kışın soğuklardan zarar görmemesi için çiftlik gübresi atmakta yarar vardır. Çiçeklenme olup zamanı geçtikten sonra sulama kesilir ve soğanlar sökülerek kuru bir yerde muhafaza edilir.



Zambak Çiçeği, çok eski devirlerden beri sağlığın ve temizliğin sembolüdür.

İzciliğin arması zambak çiçeği olarak seçilmiştir.

Pusulalarda kuzey yönünü göstermek için de eskiden zambak motifi kullanılırmış. Pusulanın nasıl daima aynı yönü (Kuzey) gösteriyorsa, zambak çiçeği de izcilere gerçek yön ve doğru olan yolu gösterir diye düşünülmüş.

Eskiden bu armaların altında “Daima Hazır” yazmakta, bu yazıdan aşağı sarkan ucu düğümlü ip ise, izciye “Her gün bir iyilik yapmak” gerektiğini hatırlatırdı. Zambak motifli bu arma ufak tefek değişiklikler ile her ülkenin izcilik sembolü olmuştur.

Orta çağda Şövalyelerin de kullandığı bu armaya ilk olarak, Milattan Önce üç bin yıllarında Orta Asya’daki Türk Hakanlarının Anıt Mezarlarında rastlanmaktadır. Arkeolojik kazılarda Pazırık Anıt Mezarlarından çıkarılan ve dünyanın en eski halısı olan Türk halısında bu armayı net olarak görmek mümkündür.

Bu dönemden itibaren Türkler zambak çiçeğini süsleme olarak kullanmaya başlamışlardır. Özellikle Selçukluklar ve Osmanlılar zambak çiçeğini, dini eserlerde süsleme motifi olarak çok fazla kullanmıştır.

ZAMBAK


Beyaz zambağın vatanı Türkiye'dir. Doğu Anadolu da ve İzmir'in Çeşme ilçesi kumsal topraklarında gayet güzel kokulu bir yabani zambak çeşidi yetişmektedir. Zambakta lale, gül, karanfil gibi millî çiçeklerimizden birisidir. Güzel kokusu, zarif görünüşü ile bahçelerimizi aynı zamanda saksıları ile pencere ve balkonlarımızı süsler. Eskiden lale, sümbül soğanları gibi zambak soğanlarını da Avrupalılar bizden alırlardı. Şimdi ise biz onlardan getirtmekteyiz.




TANINMIŞ ZAMBAK ÇEŞİTLERİ:
MİS ZAMBAĞI (Lilium candidum): Beyaz parlak gayet güzel kokulu çiçekleriyle tanınmış eski bir zambak çeşididir. Çiçekleri Mayıs Haziran aylarında açar. Sapları bir metre kadar boylanır.




KIZIL ZAMBAK (L. Hansoni) : Açık yeşil geniş yapraklı, altın sarısı çiçekli bir çeşittir. Sapı bir buçuk metre kadar yüksekliktedir. Kuvvetli gübreli toprakları sever. Buna Martagon zambağı dahi derler.




KAPLAN POSTU ZAMBAĞI (L.Tigrinom): Vatanı Çin'dir. Melezleme yolu ile bir çok çeşitleri elde edilmiştir. İri, portakali kırmızı renkli taç yaprakları üzerinde siyah lekeler bulunmaktadır. Çiçek sapı üzerindeki yaprakların koltuğunda teşekkül eden yavru soğanlarla üretilir. Gübreli bahçe topraklarını sever. Bunlardan başka parlak pembe, beyaz ve kırmızı renkli ve üzeri noktalı ve çizgili güzel ve gösterişli bir çok zambak çeşitleri de vardır.



Zambak çiçeği, hemen her şartta yetişen, zor şartlara dayanıklı bir bitkidir. Zambak, dimdik uzanır, doğrudur, başı öne eğik, mütevazıdır da aynı zamanda.

Kaynak:http://www.liliumcandidum.com/
groups.msn.com/zambak/zambak.msnw

Eklenen Resimler
 
arb73 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön