View Single Post
Eski 13-03-2013, 23:33   #33
birnefestoprak
Ağaç Dostu
 
birnefestoprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
Alıntı:
Son olarak evde yaptıklarınıza şirketleri referans göstermenizden ötürü onlar ile sizin aranızdaki olanak farkını belirtir bir yorum yazdım onlar tohumlarını uygun ortam ve şartlarda ileri düzey paketleme ile stoklaya bilir iken siz yapamazsınız bunun tesbitidir. abd şartları değil Türkiye sathında uygun görülmüş pazarlama usülleridir tartışma/ eleştiri değil tercih meselesidir.
Soyledigim sey cok acik. Ben napiyorum? Tohumlari cikartiyorum, sakliyorum; sonraki sene ekiyorum. Diyelim ki bir cesitten 200 tohum sakladim, ertesi sene bunun 50'si cimlenme ozelligini kaybetti. Bu, bir ev yetistiricisi icin bir fark yaratir mi? Ben zaten ayni cesitten 2, bilemediniz 3 tane ekiyorum? Benim icin fark yaratmayacak bir detay ustunde israr edip, tohum sirketiyle benim tohum saklama kosullarimin arasindaki farki vurgulamani bir anlami oluyor mu? Ben zaten sonraki sene ektigim tohumdan yine tohum saklayip donguye devam edecegim.

Ikinci konu su: ABD'de geleneksel tohum sirketleri arasinda sadece ev kullanicisina yonelik olarak kucuk olcekli satis yapan durust ve ne yaptigini cok iyi bilen cok sayida sirket var. Bu sirketlerin tohum paketleme sekli ortada. Hatta cok iyi tohumlar satan bir aile sirketinden ornek vereyim: Tohumlari agzini bile kapatmadiklari, yagli kagittan yapilmis kucuk zarflara doldurup gonderirler. Etrafina da pecete sararlar ki yolda diger postalarin altinda ezilmesin. Bu sirketten aldigim tohumlarda kendi kullanimim acisindan hic sorun yasamadim. Bundan biraz daha buyuk olcekli tohum sirketleri de yine agzi zamkli kagittan yapilmis zarflarda tohumlarini satarlar. Kucuk de olsa, buyuk de olsa bu sirketler uluslararasi satis da yaparlar. Yani bu sadece ABD'ye ait bir standart degil, tum dunyadaki ve hatta Turkiye'deki yetistiriciler tarafindan denenen birsey, cunku bu sirketlerden tohum alirlar.

Bunun yaninda, Turkiye'de ev bahcecilerine yonelik satis yapan sirket hem cok az, hem de bu sirketlerin kataloglarindaki kucuk kullaniciya donuk cesit sayisi cok kisitli. Bakin elimde iyi bilinen bir Turk sirketinin 10 gr'lik miktarda sattigi Canakkale domatesi tohumu paketi var. 10 gr domates, yaklasik 4000 tohum demek. Bu paket, agzi havasi alinacak sekilde kapatilmis ama bu kadar tohum ev kullanicisina mi hitap ediyor sizce? Biz donumlerce alana ekilen tohumdan mi bahsediyoruz, ev kullanicisindan mi?

Turkiye'deki bir diger cesit tohum sirketi de, tohumu kendi yetistirmeyen fakat disardan ihrac edip, ev kullanicisina hitap edecek sekilde aldigi tohumlari her pakete (domates icin) 25 kadar tohum koyup satan sirketler. Bu sirketler de internet ustunden hizmet veriyor ve kullandiklari paketler de bellidir.

birnefestoprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön