View Single Post
Eski 13-03-2013, 19:16   #31
birnefestoprak
Ağaç Dostu
 
birnefestoprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
Bu konu basligini, tohum kurutmayla birlikte en yaygin olarak kullanilan tohum cikarma islemlerinden biri olan fermentasyon yontemini tariflemek icin yazdim. Bu yontem, tohum saklamada en iyi yontem diye bir iddiam yok ama benim kisisel olarak oldukca memnun oldugum ve benim kendi saklama surecimden sonra da bir sorunla karsilasmadigim bir yontem. Ben kendi kisisel gozlemimi yaziyorum cunku uygulamadigim sey ise yariyor mu yaramiyor mu bilmek isterim.

Sn miralay, once domatesleri butun halde 8 ay sakladiginizi soyleyip sirketler de bu sekilde yapiyordur anlamina gelen seyler soylediniz, sonra isin oyle olmadigi, aslinda sizin bahsettiginiz ise yaramayacak butun detaylarin elenerek ne kadar basit bir mantikla tohumlarin cikartilip saklandigini ve satisa sunuldugunu anlatinca bu sefer hijyenden bahsettiniz. Bu konularda uzman, doktorasi olan birisinin yazdigi kitabi referans gosteriyorum, neredeyse yazdiklari yanlistir diyeceksiniz.

Son olarak isi yongali tohum zarflarina getirdiniz, bu bilginiz de yanlis. Siz buyuk ihtimalle Turkiye'de Arzuman, Asgen gibi bir pakette ev kullanicisi icin buyuk sayilabilecek miktarlarda tohum satan sirketlerden gorup heryerde tohum paketlemesi boyle yapiliyor saniyorsunuz. ABD'de buyuklu kucuklu, ozellikle ev kullanicisina hitap eden sirketler geri donusum kagidindan yapilan zarfta tohum satarlar, izolasyon saglayan zarflarda satmazlar.

Sizin kullandiginiz yontem kotudur diye birsey diyor muyum? Hayir. Siz memnunsaniz, kullandiginiz yontem iyidir, kullanmaya devam edin. Fermentasyon yontemi cok ustundur diyor muyum? Ona da hayir. Pratikte insanlarin kullandigi bir yontem insanlarin isine yariyorsa, bunun hijyeniydi, paketlemesiydi tartisilacak bir yonu yok ki. Diyorsaniz ki, ben soylediginize inanmiyorum, siz memnun oldugunuzu soyluyorsaniz dogruyu soylemiyorsunuz, o zaman yapacak birsey yok.

birnefestoprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön