View Single Post
Eski 13-03-2013, 16:11   #89
eflone
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 15-05-2011
Şehir: Ankara
Mesajlar: 85
Bir aydan fazla zamandır pek değişik bir şey olmadığı için kısa tutarak gidiyorum bu sefer.

Yalnızca kesin olarak farkına vardığım, literatürden de desteklediğim bir şeyi tekrar söyleyeceğim.

Yüksek Karbon/Azot oranı, yani diğer deyişle daha fazla kahverengi, ya da daha çok mukavva üreme hızını oldukça etkiliyor. Karşılaştırmalı deney yapamıyorum malesef ama kendi gözlemimle net olarak söyleyebilirim. Yeni oluşturduğum iki kutuda da şu ana kadar elde etmediğim kadar fazla kokon elde ettim ve çıkmış-çıkacak yavrulardan yaza doğru erişkin hale gelenlerle yeni bir çok kutu yapacağım.

Belki birkaç fotoğraf da paylaşırsam...

Name:  agaclar220.jpg
Views: 2104
Size:  73.6 KB
En son yazdığımdan beri ilk kez takviye yaptım. C:N oranını düşürecek ve üremeyi yavaşlatacak olsa da yumurtadan çıkan yavruların beslenmesi için gerekli olduğunu düşünüyorum. Çünkü yüksek azot oranı aynı zamanda yüksek protein içeriği demektir. Yüksek protein de daha besili solucanlar demektir.

Name:  agaclar221.jpg
Views: 2364
Size:  54.4 KB
Bu kutuda yavrular erişkinleri sayı olarak çoktan geçti diye tahmin ediyorum. Eskiden beyaz solucanlar kutuyu ele geçirdiğindeki manzaraları yavru E.fetida' larla yaşıyorum. Dokunduğum her yerden yavrular kıvrılarak kaçıyorlar. O kadar fazlalar ki plastik kabın duvarlarına çıkıyor, geri dönemeden kuruyup ölüyorlar. 10' a yakın bu şekilde kayıp verdiğimi tahmin ediyorum.

Toparlarsak:

Solucan Gübresi ilerledikçe insanların fark etmesi gereken bazı şeyler oluyor.
Örneğin;
-Bütün solucanlar tek bir kutuda toplanmamalıdır.
-Bütün solucanlar bir anda yer değiştirilmemeli, yaşayacaklarından emin olunmalıdır.
-İnternetten edinilebilecek bunun gibi bir çok bilgi...

Ancak, genellikle insanların bilmediği bir şey var. Solucanlar farklı ortamlarda farklı işler yapıyorlar, ve her kompost denemenizde farklı sonuçlar ortaya çıkıyor. Her solucan gübresi çok değerli, bitki gelişimini birkaç günde patlatacak içerikte olmadığı gibi, her seferinde de aynı kaliteyi yakalayamıyorsunuz.

O yüzden benim tavsiyem farklı birkaç kutuda aynı zamanda devam etmektir. Yani bir kutunuzda bitkileriniz için yüksek azotlu gübre yaparken, diğer kutuda solucanların çoğalmasını arttıracak, özellikle mukavvadan zengin ortamlar oluşturabilirsiniz. Hem yüksek C:N oranı daha stabil bir ortam sağlar ve solucanlarınızın ölme ihtimali düşük olur(erken safhada ölümler, başlangıç aşamasında olan bir kişinin, solucan gübresine merakına rağmen, tamamen vazgeçmesine neden olabilir).
Üreme kutusunda büyüyenleri diğer kompost kutularınıza dağıtabilir, böylece daha kısa zamanda daha fazla artık dönüştürebilirsiniz.

Herkese iyi bir bahar dilerim.

eflone Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön