Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi hfz
Peynir yapacak ve taze tüketmek isteyen arkadaşların Brusella Hastalığı'nı da dikkate almalarını öneririm. Çok sevmeme rağmen bu yüzden taze peynir yiyemiyorum.
|
Taze köy peynirinizi korkmadan yiyebilirsiniz.Çünkü anlatılan bu peynir kaynayan sütle yapılıyor.O zaman da içindeki burusella mikrobu ve başka mikroplar kalmıyor.Derya Hanımın kaynayan süte ilave ettiği torba suyu aslında yoğurt suyu.Ben de bu peyniri yaparken kaynayan süte ekşi yoğurdu çırparak ilave ediyorum.Ekşi yoğurttaki asit sütün proteinini birleştirerek suyundan ayırıyor.Ekşi yoğurt yerine limon suyu,eritilmiş limon tuzu ve sirke ile de yapabilirsiniz.Sütün beyaz rengi kaybolup sarımsı bir sıvı oluşuncaya kadar ekşi yoğurdu ilave ediyorum.İki, üç seferde de koyabilirsiniz.Daha sonra süzmek için bez torbaya alıp üzerine ağırlık (mermer)koyuyorum.Süzülen peynir kalıbını torbadan çıkarınca etrafını kaya tuzu ile tuzlayıp dolaba kaldırıyorum.
Süzülen o su da çok faydalı bir su.Ekmek,poğaça yapabileceğiniz gibi içebilirsiniz.