View Single Post
Eski 02-03-2013, 12:25   #21
Manifesto
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 27-12-2012
Şehir: ADANA
Mesajlar: 499
Neden 30-35 mt uzunluğunda ve alından açılan pencereli sera:En başta sebep çift kat pasif ısıtmalı seraların havalandırılmasının en ekonomik ve pratik olanı.Gece oluşan sera içi nemin kısa sürede dışarı atılması ve yetiştirilen ürünün istediği temiz havanın içeri alınmasında hava akımlarından yararlanılan,vantilatör ihtiyacını ortadan kaldıran en pratik çözüm.Bu tip serada 35 m. den daha uzun seralarda hava akımı geç olacağından fazladan her m. uzunluğa karşılık sera nın orta bölgesinde rutubete bağlı fungal (mantarlar)etmenlerin yaşam alanı genişleyecektir.


Pasif ısıtmanın yeterli olmadığı bölgelerde çift kat muşambalı sera iş yaparmı:


Çit kat muşambalı sera gece,seranın dış ortamına göre fazladan +7 ila 8 derece civarı ısı tasarrufu yapacağından Sera içi ıstma yapılan,katı sıvı ısıtma kaynaklarındada tasarruf sağlayacaktır.Misal Tek muşambalı serada gecede 1 kömür sobasında 25 kğ kömür yakıyorsanız çift kat muşambalı serada 10 kğ la aynı işi verimi alabilirsiniz.



Neden çift muşambalı sera?


Soğuk hava koşullarında seralarda en büyük sorun ısıtmadır.Seradan ısı kayıp kaçağını önlemenin en pratik ve hesaplı yolu Dış muşambayla arasına yan cephelerde 4-5 cm,üst muşambayla arasına 20-30 cm boşluk kalacak şekilde içten 2. kat muşamba çekmektir.
Dış yüzeye 0,35 micron kalınlığında UV,IR;AF katkılı beyaz renk muşamba, içten çekilecek olansa 0,5 micron kalınlığında UV katkılı beyaz muşamba çekilebilir.

Püf nokta - 1 :Sera içinde oluşacak yoğun nemin muşambada birikip yetiştirilen ürün üzerine damlamaması için içten çekilen muşambanın sera içine bakan yüzü Hafif bir şekilde çamurlu suyla kirletilmesi damlamayı önleyecektir.Tecrübeli seracılar içten çekilecek muşambayı yaz aylarında toprağın solarizasyonunda kullanır ve daha sonra seraya çeker.Muşamba haliyle kirlenmiş olur.

Püf nokta - 2 :Sera direk seviyesindeki yan muşambalarda en küçük bir açıklık olamaması gerekir.Zira soğuk hava ağırdır,sera içine yanlardan hucum eder ve sera içindeki sıcak havayı soğutarak istenmeyen bir durum oluşur.

Manifesto Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön