View Single Post
Eski 22-02-2013, 17:38   #816
ciroz
Ağaç Dostu
 
ciroz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-03-2012
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,033
Sn. hberbul,

Bizimde yatakları koyacağımız yer benzer durumda,
Bizim şöyle bir planımız var.

Yatakları 35 cm yüksekliğinde yaptık/yapıyoruz. Koyacağımız yeri belleyip, biraz derinleştireceğiz, bellediğimiz yerin üzerine üstünde yazı olmayan karton serip ıslatacağız, onun üzerine yatak toprağını koyacağız.

Islak Karton alttaki ayrık otlarını maskeleyecek.

Alttaki toprağın drenajı çok kötü olmamalı. Bizim bahçe toprağı killi olduğu için geçen seneki sebze beşiğini biraz daha derin kazmıştık drenajı arttırmak için çakıl sermiştik.

Domates, biber, patlıcan, salatalık, 30-40 cm derinliğinde kök yapıyor diye biliyoruz.

Konuyu baştan tararsanız daha çok bilgiye erişebilirsiniz.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
Sn.Sındırgılı, çok güzel olmuşlar.

Bizim domates ağacındaki durum şöyle. Pembe olan 2.5 metre yükseldi. Santini ise 2 metrede.Her ikisi de büyümeye devam ediyor ancak seradaki 4 metreye ulaşan pembelerle kıyaslanınca gelişim çok iyi değil. Santinin verimi çok iyi. Sürekli çiçek açıp domates veriyor. Pembede daha az domates var, fakat son bir iki haftadır domates bağlamaya başladı.

Bu arada farkına vardığım bir şeyi yazayım. Biz derin çukur açarak büyük ve her yerden kök salan bir bitki elde etmek istedik. Problemli olduğunu düşünerek söktüğüm 2-3 kök domatesin kök yapısını incelediğimde şunu gördüm. 30 santime dikim yapıp diplerini doldurduğum domateslerin ilk fide kökleri normal bir kök büyüklüğünde, ancak bu köklerin üzerinde ve toprak yüzeyine 15-20 santim kadar kala attığı kökler çok büyük ve yaygın. Esas uzun ve kılcal kökleri buradan atmış ve esas olarak buradan besleniyor.

Bu durumda bitki çok derindeki kökleri kullanmıyor anlamı çıkabilir. Biz bu kadar derine dikip sürekli dip doldurunca her seferinde biraz daha yukarıdan kök yaptırmaya teşvik ettik. O da muhtemelen yaptı ve bununla uğraştı. Sonunda toprak yüzeyine yakın bir yerden attığı kökleri kullanıyor (bunu sonbaharda çukuru kazıp kökü çıkarabilirsem daha iyi görürüm).

Yani biz kökü bu kadar derine dikmek yerine, gövdeyi 25-30 santimde yatırarak toprak yüzeyine yakın ama toprak altında kalan uzun bir gövde elde etseydik o zaman gerçekten çok büyük kök elde etmiş olurduk. Bu da bir teori tabii. Denemesi seneye

ciroz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön