View Single Post
Eski 29-05-2007, 09:24   #1
Eaglion
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 22-05-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 415
Fukien tea kökü

Merhabalar Bonsaisever arkadaşlarım,

Bir kaç gündür forumu izliyordum. Bir şeyler sormadan önce kendimi tanıtmam gerektiği anladım. Hakkımdaki bilgileri "yeni gelen arkadaşlar" bölümüne ekledim. Sanırım bu bana 1-2 soru sormaya yetecek kredi sağlar

Tanıtımda da belirtiğim üzere, bonsai benim için oldukça yeni. Kendimce bir iki çelikleme ve hazır bonsai deneyimin var. Yardım ve önerilerinizle kendimi geliştireceğime söz veriyorum.

Şimdi sorum.

Bir kaç gün önce internet üzerinden bir Fukien tea (Carmona Macrophylla) aldım. Yolda gelirken ağaç saksısından çıkmış ve toprağı da dökülmüştü. Zaten beklediğimden küçük olduğu için (5-6 yaş, 15 cm) daha büyükçe bir saksıya aldım.

Ağaç oldukça sağlıklı olmasına karşın, benim dikkatimi çeken/ rahatsız eden kökün görünümü oldu. Ufacık bir bonzai saksısında olmasından dolayı sanırım, kökün hemen hemen hiç dallı kökü yoktu. Orta boy bir soğan ve onu çevreleyen tüycükler şeklindeydi. Orjinal saksısına boşken bile koyduğumda bu soğancığın yarısı dışarıda kalıyordu. Bu durum, bu türler için doğal mı?

İnternette gördüğüm yamadori tekniklerinden birinde, çok daha büyük olmakla birlikte, benzer görünüme sahip bir zeytin ağacı vardı. Anlatan kişi bu soğansı kökü üste yakın bir yerden testere ile kesip, yeniden formal bir kök oluşturuyordu.

Sizce ben de, ağacı önümüzdeki kış sonuna kadar dinlendirip, daha sonra aynı şeyi yapmalıyım.

Bu ağaç için beklentim. En az 30 cm yüksekliğe ulaşması ve daha sonra geniş ve sığ bir bonsai saksına aktarıp mini bir çevre düzenlemesi yapmak.

Şimdiden teşekkürler.
Taylan

Eaglion Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön