View Single Post
Eski 15-02-2013, 20:06   #3
qwerty16
Ağaçsever
 
qwerty16's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-02-2013
Şehir: bursa
Mesajlar: 95
Beç Tavuğu

Başlıca Sahra'da olmak üzere Afrika'da ürer. Güney Fransa ve Batı Hindistan'da da oldukça yaygındırlar.

Çıplak olan baş ve boyun derisi kıpkırmızı, tüyleri koyu boz üstüne beyaz beneklidir. Tepesinde kemiksi bir ibik bulunur ve gagasının altından Hindinin ki gibi kırmızı ve mavi renkli deri parçaları sarkar. Doğu Afrika' da yaşayan tepeli beç tavuğunun tüyleri kara üstüne mavi benekli, boynu mavi, gırtlağı kırmızıdır ve başında uzun, kara bir ibik vardır. Beç tavuklarının en iri ve en renkli türü olan akbaba beç tavuğunun başı ve uzun boynu akbabanın ki gibi çıplaktır.

Yabani beç tavukları çoğu zaman sürüler halinde yaşar ve yerde böcek arayarak dolaşırken gürültülü, kaba ötüşleriyle birbirlerine seslenirler. Ürkütüldüklerinde bütün sürü bir ağızdan çığlık atar ve iri gövdelerini yerden güçlükle kaldırarak ağır ağır havalanıp yakındaki bir ağacın dallarında yeniden bir araya toplanır. Geceleri genellikle ağaçların üzerinde tüneyerek geçirirler.

Dişiler yuva yapmak için fazla uğraşmadan toprağın üstüne 20 kadar yumurta bırakır. Tavuk yumurtasından daha küçük ve sarıları daha koyu renkte olan yumurtaları oldukça lezzetlidir.

Otsu bitkiler, tahıllar, bitkilerin tohumları, meyveler ve böcekler ile beslenirler.

qwerty16 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön