View Single Post
Eski 11-02-2013, 13:28   #70
Mutlu Kutlu
Ağaç Dostu.
 
Giriş Tarihi: 29-08-2008
Şehir: Antalya
Mesajlar: 3,436
Kamyondan atlamış çoğalmış, bunlar şehir efsanesi gibi birşey. Hani suçu birilerine yükleyeceğiz ya, kamyoncunun suçu gibi mesela. Çoğalan her canlı beslenme alanları kısıtlı hale geldikçe başka yerlere göç eder ve yayılır. Malatya'da 4 tarafı denizle çevrili olmadığı için domuzların gelmesi de kolay olmuştur, veya sürekli vardı esasen ama nüfuslar kontrol altındayken farkında değildiniz.

Benim çocukluğumda 1973 yıllarında köydeyken herkesin keçi koyun sürüleri vardı, öyle ki bir kişinin 300-500 küçükbaş 10-15 büyük baş hayvanı vardı. tarlalar öküz ve pullukla sürülküyordu, yeni yeni traktör alanlar başlamıştı. Duyardık falancanın sürüsüne ağılına canavar girmiş 5-15 hayvan telef olmuş, köyün erkeklerinde her evde 1 tüfek mutlaka vardı, toplanırdı köyün erkekleri canavar avına çıkarlardı, bizimde ekinlerimiz bostanlarımız vardı ama 1 tek domuz yoktu.

Yıllar sonra köye her gittiğimde domuz hikayeleri anlatılır oldu, falancanın tarlasını talan etmişler felan. Kimse kusura bakmasın ama beter olsunlar diyorum. 1 tek kurt çakal kalmamış, meydan domuzlara kalmış.

Bir canlının yiyicisi yoksa eğer o canlıyla mücadele edemezsiniz. Örneğin insanın yiyicisi yok bu yüzden sürekli nüfus artıyor, domuzları müslüman olmayanlar yiyorlar, bu yüzden onlarda bu tür problem olmuyor. Bizde haram olduğu için yiyen yok, yiyen hayvanlara da korku ve alerjimiz var.

Kısaca domuz öldürmek kökünü kazımak isteyene kapılar açık, tabii devlete jandarmaya yakalanırlarsa cezası epeyce yüklü. Zehirli çözüm bulacağım diyen birileri varsa, bu zehirleri domuz haricindeki hayvanlarda yiyecek mutlaka. Sürekli sürek avına çıksanız sizi kim finanse edecek ve nasıl baş edeceksiniz. Avcı olarak zeki olabilirsiniz ama, avda epeyce zeki ve sürekli çoğalım eğiliminde.

Malını, hayvanını emniyete almazsan mutlaka başına bir şey gelecek. Kurt çakaldan korkmadan onlarla yaşamayı öğrenip hayvanları domuz avlamaya ve yavrularını çalmaya yönlendirmek lazım. Başka çözüm yok bence.
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi mmanager Mesajı Göster
Duyduğum kadarıyla yoldangeçen bir kamyondan hamile bir domuz aşağıya atlamış böylece çoğalmış kaysı bahçelerini mahvediyor elma ağaçlarının gövdesini kırıp meyvalarını talan ediyormuş. Bu hayvanları kontrol altına almak için dağlara kurt bırakmışlar kulakları küpeli seri numaralıymış kurtlarda ama onlar da koyunlara saldırmaya başlamış kolay av olduğu için heralde.Şimdi nasıl bir doğa dengesinden bahsedeceksiniz bilemiyorum bence vurmaktan başka çare yok diye düşünüyorum.Bir defada 8 tane yavrulayan ve 6 ayda erişkin hale gelen bir hayvan nasıl konrtol altına alınır bilemiyorum ve gitgide artıp sürüler halinde gezmeye devam ederlerse.....

Mutlu Kutlu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön