View Single Post
Eski 07-02-2013, 00:15   #4
Sakaki
Ağaç Dostu
 
Sakaki's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-06-2010
Şehir: Adana
Mesajlar: 4,815
Kırmızı Örümcekler:
Bir başka önemli zararlı iki benekli kırmızı örümcektir. Genelde yağışsız kış aylarında problem olurlar ve ilk önce A. swazicum ve A. bohemianum gibi hassas adenium türlerini ve hibridleri etkilerler. Kontrol altına alınmazsa, diğer adeniumlara da yayılırlar. Parlak ve mumla kaplanmış gibi duran yapraklara sahip adeniumlarda bu sorunun yaşanma ihtimali düşüktür.

Name:  problem24-25.jpg
Views: 2872
Size:  28.6 KB
Arabicum fidelerinde kırmızı örümcekler: Üstten görünüm kımızı örümceğin neden olduğu tipik benekli yaprakları gösteriyor, alttan görünümde ise ağ oluşumları ve yavaş hareket eden kırmızımsı sarı örümcekler görülebilir.

Sorunu en kısa zamanda teşhis etmek için hassas türleri hemen ayırıp spreylemeye başlamak çözümü kolaylaştırır. Zararlının neden olduğu ilk değişiklik, yaprakların sağlıklı ve parlak görünümünü kaybetmesidir. Daha yaşlı yapraklarda beneklenme ve renk kaybı olup olmadığı kontrol edilmelidir. Yakından incelendiğinde yavaş hareket eden kırmızımsı sarı renkli böcekler görülecektir, ilerlemiş aşamalarda yaprak altlarında ağ oluşumu görülür. Metasystox, Kelthane, Mavrik ve Vermitec gibi mitisitleri (örümcek ilaçları) dönüşümlü olarak kullanıyoruz. Zararlıların fazlaca bulunduğu alt kısımlardaki enfekte olmuş yaprakları almak iyi bir fikirdir; ancak en iyi çözüm, özellikle kış sonlarına doğru bitkinin tüm yeşil aksamını budamak ve baharda yeni sürgünleri beklemektir.

Yaprak Bitleri:

Name:  problem26.jpg
Views: 2582
Size:  10.3 KB
Adenium Calypso’da yaprak bitleri: Bir nedenden ötürü bu hibrid genellikle ilk bitlenen oluyor. Fotoğraftan da görüldüğü üzere, diğer zararlılarda olduğu gibi bu bitler de karıncalarla yakın ilişki içindedir. Bitlerle mücadelenin yanı sıra karıncaları da takip edip yuvalarını buluyor ve yok ediyoruz.

Bu bitler, genellikle soğuk aylarda bitkilerin taze sürgünlerinde pek sorun yaratmazlar. Bitki izlenip bitler erkenden tespit edilirse, izole bitkilerde sadece elinizle ovarak bitleri uzaklaştırmak, sorun yayılmışsa herhangi bir etkin insektisit kullanmak sorunu çözer. Bunun için biz genelde Sevin marka ilacı kullanıyoruz. Birçok ülkede, yaprak bitleri genel insektisitlere oldukça dirençlidir ve Marathon (ilaç markası) ya da daha yeni ilaçlar kullanmanız gerekebilir ya da organik ilaçları kullanabilirsiniz.

Koşniller:
Bunların adeniumları etkilediğini, çok ihmal edilmiş bitkilerde dahi nadir gördüm. Bazen bu tür bitkileri son çare olarak satın alıyorum ve bu gibi durumlarda daima zararlıların en yoğun olduğu alt yaprakların altına bakarım. Etkilenmiş yaprakları dibinden almak ve bitkiyi saksılamadan önce iyi bir insektisitin içine daldırmak, koşnillere ve diğer zararlılar için bir çözümdür.

Name:  problem27.jpg
Views: 2892
Size:  8.9 KB
Koşniller: Adeniumlar üzerinde hızla yayılmazlar ve etkilenmiş dallar budanarak ve iyi bir insektisit kullanılarak kolayca kontrol altına alınabilirler.

Hastalıklar:

Adeniumları etkileyen hastalıkların pek çoğu ya kök ya da yapraklardaki aşırı sudan kaynaklanmaktadır. Adeniumlar nemden çok hoşlanmalarına rağmen, devamlı nemli kalan yapraklar (özellikle hava akışı olmayan ortamlarda) veya havalandırması iyi olmayan saksı harçlarında aşırı sulanma sizi her zaman çürüme sorunlarıyla karşı karşıya bırakacaktır.

Hangi mantar ya da bakteri türlerinin hangi tür çürümeye yol açtığından çok emin değilim. Ancak yapabileceğim en iyi şey, acemi birinin bakış açısıyla sorunlara bakıp, deneyimlerime dayanarak çözüm önerilerinde bulunmaktır. Ridomil (ilaç ismi), caudex ve kök çürümelerinin kontrol altına alınmasında faydalı, ancak sorun çıkmadan önce korumaamaçlı kullanılmalıdır: çürüme başladıktan sonra faydası ya az olur ya da hiç olmaz. Bir keresinde bu ilacı, kayıplarımızı sınırlı sayıda tutmak için her muson mevsiminde kullanmıştık, fakat şimdi tüm bitkiler kapalı mekanda olduğundan daha nadir kullanıyoruz.

Yaprak hastalıkları:
Sürekli ıslak kalan yeşil aksam, sonunda kahverengileşip çürümeye başlar. Bir süre sonra beyaz mantar oluşumları görülür ve yaprakların çoğu birbirine yapışır. Kısa süre içinde, çürüme yumuşak dallara yayılır ve dışarıdan bakıldığında ve kesildiğinde koyu bir renk değişimi görülebilir. Çözüm, öncelikle yaprakların ıslak kalmasını önlemektir. Eğer önlenemiyorsa ve plastik örtü kullanılamıyorsa, 1 litre suya 3 gram Captan (ilaç ismi) gibi genel amaçlı bir fungisit karışımını yapraklara düzenli aralıklarla uygulayın. Amaç, yaprakları koruyucu bir fungisit tabakasıyla kaplamaktır. Eğer bir çürüme görülürse, etkilenen yaprakları kopartın ve çürüyen dalları budayarak alın. Yağmurlu mevsimin başında, kurumuş yaprakları ve çiçekleri daima uzaklaştırın ve bitki üzerinde hiçbir ölü doku bırakmayın.

Çiçek çürümesi:
Bitkileri yükseltilmiş yataklarda yetiştirmeye başladığımızdan, yeni bir sorunla karşılaştık: Birbirine yakın yerleştirilen bitkilerde çiçeklerin yukarı doğru açtığını gördük; üstten sulama çiçeklerin içine su dolmasına ve sıklıkla çürümesine neden oldu. Çiçekteki çürüme bazen hızla dala ilerler ve iyileşmeden önce biraz daha aşağıya inebilir; üst dallardan daha aşağıya indiğini hiç görmedik.

Name:  problem28-29-30.jpg
Views: 2691
Size:  27.2 KB
Saat yönünde - çiçek çürümesinin 3 aşaması: Öncelikle, içindeki durgun su yüzünden çiçek çürümeye başlar; çürüme çiçek sapına ilerler ve oradan da dala iner, en sonunda dal da çürür ve düşer. Bu ıslaklık çürümesidir ve etkilenen kısım pelte haline gelir.

Bu sorunu, sulamayı sabah mümkün olduğunca erken saatlerde yaparak büyük ölçüde çözdük, böylece çiçekler gece çökmeden kuruyabildi. İdeal olan yöntem, bütün bitkileri damlama sulama ile sulamak ve çiçeklerin kuru kalmasını sağlamaktır.

Dal hastalıkları:
Yaprak çürümesi patojenlerinin aşağı doğru ilerlemesinden kaynaklanan dal çürümelerinin yanı sıra, dal da sıklıkla yapraklardan geriye doğru çürümeye başlar. Bu çürüme genellikle kuruyacaktır, ancak ıslak da kalabilir. Vasküler (damar) dokunun tıkanması, çürüyen kısmın üstünde kalan yaprakların hızla sararmasına sebep olur ki genellikle ilk belirti bu sararma olur.

Name:  problem31-32-33.jpg
Views: 2907
Size:  32.4 KB
Saat yönünde – Kendi kendine kurumuş ve ilerlemesi durmuş bir dal çürümesi. Ölü dal bölgesi doğal bir kesik bölgesi oluşturmuş ve kolayca koparılabilir; kopardığımızda ucu beyaz, kısa sürede iyileşecek ve yeni sürgünler verecek olan küt bir kısım görürüz. Sağlıklı bitkiler, genelde kendilerini iyileştirerek çürük kısmı bünyelerinden atarlar.

Sakaki Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön