View Single Post
Eski 07-02-2013, 00:09   #3
Sakaki
Ağaç Dostu
 
Sakaki's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-06-2010
Şehir: Adana
Mesajlar: 4,815
Name:  problem16-17.jpg
Views: 2855
Size:  66.2 KB
Solda çiftleşen kokar böceklerini görüyorsunuz; çiftleşme anında savunmasızdırlar ve kolayca yakalanabilirler! (Sağda) yerdeki adenium tohumunu yiyen nimfa (yavru böcek): Rüzgarla dağılan adenium tohumları nimfaları da birlikte taşıyabilir.

Bu böcekler, tohum keselerindeki özütü emerek çok fazla soruna neden olur; gelişmemiş tohum keseleri düşer, daha büyükleri olgunlaşmadan, üzerinde böcek yumurtaları ile açılır; nimfalar tohumlardan ve tohum kesesi içindeki ve yerdeki diğer organik bileşenlerle beslenir. Küçük nimfalar, tohum püsküllerinde taşınır ve fidanlığa yayılır.

Tohum keseleri olgunlaşıp toplansa bile, bu tohumların çimlenme başarısı düşer; fidelerde özütün emildiği noktalardaki hasarlı bölgelerin içinde embriyolar görülebilir. Çok fazla sayıda böcek istila etmemişse, bunlar elle toplanıp ezilerek kolayca kontrol edilebilir. İyi bir organofosfat veya piretroid insektisit bu böcekleri öldürecektir. Titiz temizlik önlemleri ve zararlıdan etkilenip düşen tüm tohum keselerinin toplanıp imha edilmesi, bu zararlı ile mücadelede yardımcı olacaktır. Tohum kesesi taşıyan bitkilerin çevresine tel kafes yapmak da önlemeyicidir.

Unlu Bitler:
Bunlar, genellikle yumuşak yeni sürgünlerin çevresinde yoğunlaşan ve yaygın görülen zararlılardır. Yeni sürgünlere ve çiçeklere zarar verirler (bazen de katmerli çiçek oluşumuna sebep olurlar!). Yapraktaki bozukluklar, bor eksikliği belirtilerine benzer ve buna sebep olan unlu bitler çok küçük olduğundan sorunun kaynağını ayırt etmek zordur. Bununla birlikte, unlu bitlerin özütü emdiği yerlerde kırmızı renklenmeler görülür. Bu durum renkli çiçeklerde dahi daha koyu noktalar şeklinde belli olur.


Name:  problem18-19.jpg
Views: 3135
Size:  70.0 KB
(Solda) Adenium arabicum sürgününün yanında deri değiştiren bir unlu bit nimfası. (Sağda) Herhangi bir insektisitin zor ulaşabileceği bir çatlakta kümelenmiş yumurtalar.

Name:  problem20-21.jpg
Views: 2701
Size:  27.2 KB
Küçük, genellikle görünmeyen unlu bitlerin yeni sürgünlere verdiği zarar. Solda yapraklardaki bozulmayı, sağda çiçekteki bozulmayı görüyorsunuz. Her iki durumda da hiperpigmentasyon (pigment artışı) unlu bite işarettir.

Name:  problem22.jpg
Views: 2643
Size:  13.7 KB
Şekilsel bozuklukların henüz görülmediği küçük sürgünlerde, hiperpigmentasyon zararlının belirtisidir: Solda enfekte olmuş sürgünleri, sağda enfekte olmamış sürgünü görüyorsunuz.

Birçok pestisite karşı dirençli olduklarından, bitkiye bir kez yerleştikleri zaman bu zararlıları tamamen temizlemek zordur. Bizim için en uygun mücadele, mümkün olduğunca çok sayıda elimizle temizlemektir/öldürmektir (bir fırça ve %50 isopropil alkol ile); özellikle kışın ve düzenli budama zamanlarında uykudaki yumurta kapsüllerini. İmidakloprit içeren yeni formüller işe yarar gibi görünse de sorunu (en azından bizim için) tamamen çözemedi. Çünkü bu ilaçlar unlu bitlerin hayatta kalabildiği çiçek tomurcuklarına ulaşamıyor!

Unlu bitin bir işareti de bitki üzerinde dolaşan karıncalardır; karınca gördüğünüzde daima nereye gittiklerini izleyin, sizi genellikle unlu bit veya yaprak bitleri gibi şeker salgılayan zararlılara götürür. Geriye doğru iz sürüp karıncaların da yuvasını bulmaya çalışın ve yok edin. Karıncalar kontrol edilirse unlu bitler hızla azalır.

Strese girmiş bitkiler bu zararlıdan fazla miktarda barındırır ve teşhisten hemen sonra sert budama yapılması ve taze toprakla saksı harcının yenilenmesi gerekir. Yabani otlar da unlu bitlerin toplanma yeridir.

Köklerdeki unlu bitler:
Özellikle açık ve topraksız ortamda bulunan, ihmal edilmiş ve strese girmiş bitkilerde sık görülür. Aynı şekilde saksı içine giren karıncalarla varlıkları anlaşılabilir. Saksı değişimlerinde ve açık bir sebep olmaksızın kötüleşen bitkilerde varlığı kontrol edilmelidir.

Name:  problem23.jpg
Views: 3399
Size:  16.7 KB
Kök çevresinde beyaz pamuk benzeri lifler bulunan fideler. Yakından bakıldığında, 2 mm boyunda, yavaş hareket eden, düz ve beyaz bitler görülebilir. Gür gelişen fidelerde kök unlu biti görmek pek olağan değildir.

Adeniumlar köklerin çıplak kalmasını ve yıkanmasını tolere edebilir; bu uygulama, eğer sadece az sayıda bitki etkilenmişse işe yarar. Daha yayılmış sorunlar için, Thimet veya daha yeni ilaç olan Marathon (aktif bileşeni Imidokloropid) gibi granül insektisitler genelde sorunu çözer.

Sakaki Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön