View Single Post
Eski 04-02-2013, 15:31   #319
kelebek çalısı
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 06-01-2008
Şehir: -
Mesajlar: 3,601
Ben de geçen hafta içinde gülleri budama işlemini gerçekleştirdim. Bunu yaparken on ölçü suya bir ölçü dezenfektan (çamaşır suyu) katarak hazırladığım sterilizasyon solüsyonunda bekleterek temizlediğim budama makaslarımı kullandım.

Çok eski, odunsu ve yaşlı gövdeye sahip olan dalları toprak seviyesinden (güllerin yaşı dört), orta kısımlarda oluşan aşırı yoğun dallanma ve kurumuş bazı dalları yine toprak seviyesinden alarak ortası nispeten açık olarak kabul edilebilecek bir form kazandırdım. Budama için dikkat edilecek diğer bir konu da birbiri üzerine gelerek açı oluşturması olasılığı olan dallara önceden gerekli müdahaleyi yapmak. Bu formu verdiğim güllerde havalandırma daha iyi gerçekleştiğinden külleme olma olasılığı ve yine bitkinin kuvvetini dengeli olarak tüm bitkiye yayabilmesi açısından kendi fikrimce önemli bir husus.

Geri kalan kısımda gerçekleştirdiğim budamada ise yaklaşık 25-30 cm' e kadar kısalttığım güllerde, gövdeden dışa doğru filizlenmeye başlayacak olan gözün hemen üzerinden olacak şekilde bir budama yaptım.

Budama makasını kullanırken ve budamasını yaptığım her gül için sterilizasyon solüsyonunda makasımı temizledim. Budama için seçilen makasın ağzının keskin olduğundan ve temiz bir iş çıkardığından emin olmadan güllerinizi kör bir makasla budamaktan kaçınmanızı öneririm.

kelebek çalısı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön