View Single Post
Eski 04-02-2013, 14:44   #71
ATORAMAN
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 04-02-2013
Şehir: ISTANBUL
Mesajlar: 2
Tüplü Ceniz Budama

Herkese Merhaba,

Forumu çok uzun sureden beri takip ediyorum, ancak üye olup yazı yazmak bugüne kısmet oldu. Aslen İstanbul'da çalışan beyaz yakalı bir işçiyim, ancak doğaya olan tutkum, toprağa olan sevgim ve emekliliğim sonrası hayatımı bir köyde tamamlamak istemem beni bir ceviz bahçesinin içerisine itti . Ve her hafta sonumu artık orada geçiriyorum.

2010 yılının başında Kırklareli'nin Vize ilçesi Akpınar Köyünde 11 dönümlük bir tarla aldım. 2010 yılının Ekim ayı başında ise 20-30cm lik tüplü fidanlar ile 200 adetlik bir ceviz bahçesi kurdum. Bahçemde 145 adet chandler, 40 adet pedro, 15 adet franquette bulunmakta.

İlk sene, biraz fidanları diken arkadaşların işgüzarlığı, biraz da bizim tecrübesizliğimiz nedeniyle zayıf bir gelişme yılı geçirdik.

Dikim yapan arkadaşlar getirilen fidanların hepsinin dal uçlarında kesim yapmış ancak macun sürmemişler bundan dolayı ilk yıl çok fazla derecede sürgünlerde geriye doğru kuruma yaşandı, geçen senenin sürgünlerinin çoğunu kaybettik.

Fakat ertesi yıl durumu gayet iyi toparladığımızı düşünüyorum . Okumayla bu iş olmuyor işin içerisine girdiğinizde her şeyi tecrübe ederek en iyi şekilde öğreniyorsunuz. Bundan sonra zaman zaman tecrübelerimi sizinlede paylaşmak isterim.

Geçtiğimiz ekim ayında ağaçlar 2 yaşını doldurdu. Bu sene mart ayında bir kısmının ilk budamalarının yapılması gerektiğini düşünüyorum. Bu iş için profesyonel yardım almak istiyorum elbet. Fakat yaşadığım tecrübe ve izlenimlerim profesyonellerin arasında da bazı konularda ciddi fikir ayrılıklarının olduğunu gösteriyor. Bu konuların başında da budama geliyor.
Bundan dolayı bu işe girişmeden önce fidanlarımın bir kısmının yapraklıyken ve yaprak döktükten sonra fotoğraflarını çektim ve sizinle paylaşıyorum. Lillium gibi bu işin erbabı olanlardan da yorum ve fotoğraflar üzerinde çalışma rica ediyorum. Hem bana çok yardımcı olmuş olur duamı alırsınız, hemde diğer katılımcı arkadaşlara da bir temel oluşturur. Zaman ayırabilirseniz çok mutlu olurum...

Not: Şunu da söylemeliyim ki tüplü fidanların şekil alması açık köklülere gore çok daha sıkıntılı oluyor, bundan dolayı artık açık köklu fidanları tercih ediyorum.

Herkese Sevgiler

Eklenen Resimler
     
ATORAMAN Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön