View Single Post
Eski 01-02-2013, 14:02   #623
turhal
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 10-01-2013
Şehir: ankara
Mesajlar: 64
Asıl ben üçünüze de teşekkür ederim, gerekli soruları bir araya toplayarak konuşulmasına vesile olan sayın Cymbelina'ya da, sıkılmadan cevaplayan sayın Merlict ve Güzin Çakar'a da.

Camlı alanların daha sıcak olacağı konusunda Cymbelina'nın hakkı var. Özellikle damperli cam ise(çift cam da), belki yararlı ve besleyici ışınları engelleyecek ama ısı açısından daha yüksekliğe sebep olacaktır. Ayrıca açık havada yükselen sıcak kolay dağılacakken, camlı alan kapalı olması dolayısı ile daha yüksek hararete ulaşacaktır.

Çekirdekten çoğaltmanın zorluğunu biliyorum ancak çöpe atacağıma boş bir saksıya serperek yeşermeleri beni mutlu ediyor. Elbette baştan kaybetmeye hazır hatta emin olduğum için ölümlerini dert etmiyor, hatta o çekirdeklerin dünyayı hiç görmeden çürümelerindense 7-8 ay boyunca hayata göç açmalarını vicdanımı rahatlatmak için kullanıyorum. Geçen yıl drenaj hatası sebebiyle kaybettiğim gül saksısına en fazla 1 cm derine diktiğim 40-50 tane limon ve mandalina çekirdeği tam anlamıyla fışkırmış, saksıyı bir limon çimine döndürmüşlerdi. Elbette başka yere alma, seyreltme gibi yollarla bir çoğunu daha uzun yaşatabilirdim ama toprağı göstermeyecek derecede sıklıkla bitmeleri, görüntüleri hoşuma gitmişti. Kasım gibi tamamı kurudu. Hergün 7-8 çekirdeği çöpe atanlara tavsiye ederim, en azından bir mevsimlik limon yaprağının ve filizinin kokusunu taşıyan yeşil taçlı bir kavanoza sahip olabilirsiniz.

Asıl büyük limonlarıma gelince, riski göze alarak her ikisini de balkona çıkardım. Derece ile kontrol etmeye kalksam gece sürekli uyanıp bakmam gerekecek, bunun yerine bir cam ve bir plastik şişede su bıraktım balkona. Şayet gece donarsa sabah 7de buzun açılma ihtimali yok diye düşünerek, anlama kolaylığı sağlaması açısından. Ocağı bitirmemize rağmen henüz su hiç donmadı. Buradan ümitleniyorum.

2şer metrelik 2 leylak, 4ü asma 2si baston 8 gül, 4ü anaç 14 ortanca, 1 hanımeli, 60 kök çilek(yeni dikildiler), 1i ağaç yapmaya çalışıp 1 metrenin üzerine çıkardığım 3 küpeli, hala çiçek dolu 3 kalonche, 1 barış çiçeği, 1 yayılıcı servi, 1 sardunya, 1 adet 60cmlik saksıda karışık nane petunya, 4 lavanta 1 biberiye fidesi bulunan balkonuma 2 adet de limon koydum. Sayıların yüksekliğine bakmayın, tamamı 12 metrekarelik balkonun 2 metrekarelik alanına rahatlıkla sığıyor. Gerçi 4 gülün saksı değişimini yapınca katlı sisteme geçmem gerekebilir. Artık ilkbahar gelsin istiyor insan...

turhal Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön