View Single Post
Eski 01-02-2013, 07:46   #48
photographist
Yeni Üye
 
photographist's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-08-2011
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 24
Kooperatif Sistemi

Bu konu ile ilgili diğer başlıklarda gördüğüm kadarıyla vermicompost konusunda olumlu-olumsuz birçok görüşü olan var. Ben "Solucan Kompostu Tesisi Kurma" konusundaki fikirlerimi anlatmaya devam edeyim.

Süt kooperatiflerinin yaptığı sistem uygulanabilir bu iş için. Bildiğiniz gibi süt kooperatiflerinde belli süt toplama noktaları vardır ve köylü 3-5 kilo sütünü oraya getirir, süt önce süzülür, sonra basit birkaç testten geçer ve süt kabul edilir. Belli zamanlarda da köylüye ödeme yapılır.

1.000 üyeli bir kooperatif düşünürseniz eğer -tabii ki hemen yarın 1.000 üye ile işe başlanmaz bu sayıya ulaşmak biraz zaman alır- ve her üye evinde ayda 30 kg. kompost üretimi yapsa, ada 30 ton üretim olur. Bu da şu anda piyasada vermicompost üreten firmalarla hemen hemen aynı.

Bu süreçte dikkat edilmesi gereken konular ise şunlar:

1) Kompostun standardını tutturmak: Üyelere basit reçeteler vermek gerekir. Elma kabuğu yerine salatalık kabuğu verilebileceği gibi belli ikame edici örnekler verilmeli. Bunun haricinde kompost kalitesini test edebilecek yöntemler bilinmeli. Bunları öğrenmek için ziraat fakültelerinden destek alınabilir.

2) Üyelerin solucan temini: Kooperatife üye olacak üretici solucanı piyasadan daha düşük bir miktara kooperatiften alabilir, kooperatif satacağı solucanı da yine elinde fazla solucan olan üyelerinden temin etmeli. Üyeler hem solucan satarak, hem de kompost satarak gelir elde edebilirler.

3) Üye ve çiftçi eğitimi: Kooperatif uzaktan öğrenme sistemleri ile belli aralıklarla üyelerine eğitim vermeli. Çiftçileri ve üretim seralarını dolaşarak da üreticiyi bilgilendirmeli. Bu ayrıca bir pazarlama sürecidir.

4) Üyelerin kazanç elde etmesiiçin gerekli ihtiyaçlar: Solucan kompostunun fiyatını düşünürsek, evde üretim yapmak isteyen üreticilerin az da olsa gelir elde etmeleri için ayda yaklaşık 100 kg. üretim yapmaları gerek. Bunun için yaklaşık 30.000 solucana ihtiyaç var. Bu da 30 ayakkabı kutusu kadar yere ihtiyaç olduğu anlamına gelir. Küçük tuvalet, kiler gibi yerlerde bu iş çözüebilse de bahçeli veya teraslı evlerde daha rahat olacağı kesin.

Benim aklıma gelenler bunlar. Lütfen sizler de fikrinizi iletin veya benim hatalı olduğumu düşündüğünüz yerleri düzeltin.

photographist Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön