View Single Post
Eski 28-01-2013, 12:05   #829
Salih TURAN
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 28-01-2013
Şehir: Konya
Mesajlar: 2
Tohumdan Çimlendirme denemem

Merhabalar. Uzun süredir tadını beğendiğim kavun, karpuz, bol sulu ve ekşi limon, mandalina, greyfurt, cennet hurması, elma gibi meyvelerin tohumlarını biriktiriyorum. Yaklaşık 3000 civarında tohumum oldu. 26.01.2013 tarihinde bu tohumları çimlendireyim diye temel çalışmalara başladım. Çimlendirme ile ilgili detaylı araştırma yapmadan, bu sitede belki 6 ay önce okuduğum ve aklımda kalan şekliyle başladım. Amatörlüğüm için şimdiden affedin


Temin Ettiğim malzemeler:
  • Dondurma kabı (yazdan kalan - ücretsiz)
  • Ayakkabı kutusu (delikli - ücretsiz)
  • Alüminyum raflık (makromarket - 2 tl)
  • Pomza taşı (elimde mevcuttu zaten çok ucuz 1 tl diyelim)
  • İthal torf %2 organik gübreli ve sterilize edilmiş (3 kilo - 5 tl)
  • Birçok tohum (yazın yediklerimden ayırdıklarım - 3 lira diyelim)
Torf ve Pomza taşını iyice karıştırdım. Pomza taşları 5 mm ile 2 cm arasında, bunu kullanma sebebim sulamayı unutursam pomzanın su tutma özelliğinden dolayı torfun nemli kalmasını sağlamak. Kalorifer peteği üzerinde (merkezi sistem ve gayet iyi ısıtıyor) ve günde yarım saat pencereyi açarak havalandırdığım odamda bu işe başladım. Petek üzerinde camlar var ve gayet iyi aydınlatılıyor, Güneşi görüyorlar.

Tohumları malesef karışık ektim, hangi kapta ne tohumu var henüz bilmiyorum. Sürpriz olması benim için daha iyi sanırım Bugün ayın 28 i yani tohumları ektiğimin 2. günü ve hayret verici olarak 1 cm boylarında topraktan dışarı süzülmüş bitkileri görünce mutluluktan havaya uçtum.Belki inanmayabilirsiniz ama 3-4 saat içinde toprağa yakın olan uçlarının topraktan daha yukarıya çıktığını farkettim. Acaba doğru ya da yanlış yaptığım şeyleri bana söyleyebilirmisiniz? Bir arkadaşımdan 1 küp şekeri ezip vereceğim suya eklediğimde daha faydalı olacağını duydum. Doğru mu yoksa hurafemidir?




Salih TURAN Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön