View Single Post
Eski 26-01-2013, 20:29   #9
İsmail Karagülle
Ağaç Dostu
 
İsmail Karagülle's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-03-2009
Şehir: istanbul-Bolu
Mesajlar: 1,154
sera yapımında izlediğim yol.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ulubatlı03 Mesajı Göster
Ismail bey ben bugün sera demiri için biraz araştırma yaptım 21 lik borular 2 mm ve 7,5 metre büyüklüğündeki bükülmüş demirlere 14 lira istendi.mümkünse siz bu özellikte daha uygun fiyata bulabileceğim herhangi biryerin adresi var mı???
Boru fiatları çok değişiklik göstermez. Ben Bizim köye en yakın olduğu için devrekten aldım . Boru ebatları da bizim 3 çeyrek dediğimiz 2 mm galvaniz boru.

Orada bir atölyede kestirip borunun bükülmesi işini ve kaynak işlerini yaptırdım . Aynı atölyeden elemanlar işçiliğini yaptı . Malzeme + montaj + nakliye hepsi 2750 ye pazarlık edildi.

Hazırda aynı boyutlarda başka bir müşterisi için yaptığı siyah borudan bükülmüş , müşteri vaz geçtiği için elinde klan bir sera boruları için ise montaj hariç 1500 tl ye veririm dedi.

Burada önemli nokta boru kalınlığı vs montaj konusunda deneyimli birilerine işi yaptırmaya dikkat edin . Bölgeyi tanıyan ve orada nasıl bir sera yapılmasını bilen birileri olmalı. Sonradan rüzgara, yağacak kara dayanması için bilen birileri olmasında yarar var.

Ben bölgede daha önce yapılan seraları gezdim . Yaptıranlardan Bilgi aldım . Ve ilçe tarımda çalışan Ziraat müh. den görüş aldım .

Şimdi anlıyorum ki, bölge ziraat müh. den aldığım referanslar çok işime yaramış. Kar ile rüzgar ile imtihanımız çok şükür iyi geçti.

İçine ekeceğiniz bitki bakımından da onlara danışın .

Ağaçlar da çok kıymetli bilgiler var. Baştan sona dikkatlice okudum . Ve bölgedeki bu işi bilenlerin fikirlerini de alıp bütün bunların ışığında işe başladım . Ve daha işin başındayım . Önce toprakta deneme yaptım . Bir aşama sonra topraksız deneyeceğim . İkinci adıma az kaldı. Yavaş yavaş gidiyorum. Size de aynı yolu tavsiye ederim . Pazarlıkla bunlara ilave olarak bir tonluk su deposu ve damla sulama tesisatı fiatın içine sokuldu.

Pazarlık konusunda kuvvetli olabilmek için , herkesin yaptırdığı zamanda değil, işlerin yoğun olmadığı zamanda yaptırın. Ayrıca hesap yaptırdıktan sonra nasıl ödeyeceğinizi sorun. Sonra peşin olursa neye mal olur diyerek , fiatı aşağı çekin . Ben son aşamada depo ve damla sulamayı aynı hesabın içine dahil ettirmiştim .


Düzenleyen İsmail Karagülle : 26-01-2013 saat 20:43 Neden: imla düzeltme
İsmail Karagülle Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön