Merhaba
Bahçelerinde amatör olarak
çelikle üretim konusu toplantılarda ve yakın çevremizde bize merak edilip, sıkça sorulan konuların başında geliyor.
Forum sayfamızda ve kaynak bilgi arşivlerinde teknik olarak bilgileri detaylı bir şekilde verilmiş.
Çelikle üretim aşmalarını basit ve anlaşılır şekilde fotoğraflarla sizlerle paylaşmak istiyorum.
İlk başta teknik bilgilerini verelim daha sonra uygulama aşamalarını anlatmaya çalışacağım...
Dal çeliklerinden hazırlanış şekline göre
Ökçeli Çelik; Yarı odunsu(bir yıllık sürgün) ve odunsu (iki yıllık sürgün) lerden alınmış ilkbahar ve yaz aylarında yapılabilen üretim yöntemidir.
Çelik alınırken dikkat edilecek hususlar:
Sağlıklı, orta derecede kuvvetli ve çeşidi iyi bilinen ana bitkiler kullanılmalıdır.
Hastalıklı, yapraklarını erken dökmüş, yaralanmış omca, fidan ve ağaçlardan çelik alınmamalıdır.
Çelik hazırlanacak dalların boğum araları ne çok uzun nede çok kısa olmalıdır.
Obur dallar ile sürgünlerin aşırı odunlaşmış dip kısımları ve yeterince odunlaşmamış uç kısımlarından çelik hazırlanmamalıdır.
Çelikle çoğaltımı kolay olan türlerde ana bitki yaşı sorun olmazken, zor köklenen türlerde gençlik döneminde alınan çelikler daha kolay köklenir.
Dal ve sürgünlerde dipten uca doğru karbonhidrat düzeyinin azalıp, azot kapsamının artması nedeniyle dip kısımlardan hazırlanan çeliklerde köklenme oranı yüksek olur.
Gül fidanından Ökçeli Çelik anlatımı ile başlıyalım...
İlkbahara yaklaştığımız şu günlerde gül budamaları sonrası çelikle üretim yapmanın en uygun olduğu dönemdir..
Bu uygulamayı tüm odunsu yarı odunsu bitkilerin üretiminde yapabilirsiniz.
Sağlıklı gül fidanında alınmış örnek dal kesiti...
Seçilmiş gül dalından ökçeli çeliğin yapılış aşamaları...
Not: Fotoğrafların çekiminde bana yardım eden oğlum Erdi Özkardaşlara katkılarından dolayı teşekkür etmek istiyorum.