View Single Post
Eski 11-01-2013, 20:05   #584
merlict
Ağaç Dostu
 
merlict's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-08-2009
Şehir: İzmir
Mesajlar: 508
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Cymbelina Mesajı Göster
Sevgili Güzin Çakar ve sayın Merlict, verdiğiniz değerli bilgiler için teşekkür ederim, not alacağım. Ama her ikinize de sorularım devam ediyor

1. Sevgili Güzin hanım, şu durumda ben dediğiniz gibi meyve- sebze kabuklarını minik minik mesela bıçakla doğrayıp toprağa az birşey karıştırsam faydası olur mu? Turunçgil hariç her tür meyve- sebze olur diyorsunuz sanırım. Böcek, sinek filan yapmasın da.

2. Sayın Merlict verdiğiniz toprak karışımı formulu için inşaatlarda kullanılan kum olur mu? Yakınlarda pek çok inşaat var, hani geçerken az birşey istemiş olsam ve eklesem toprağa olur mu? (Bir de bu verdiğiniz tarifi diğer çiçeklerde de kullansam sorun olur mu?)

3. Bir de az önce baktım, bir tanesinde ana dal diyeyim, onun en uç kısmında minicik örümcek ağı gibi tülsü birşey oluşmuş, halbuki hiç böcek filan görmemiştim. Her iki limonuma da pul biberli karıştırılmış su tarifini yapsam bir zararı olur mu? Hiç denemedim.

4. Durun bitmedi, affedin. Şimdi salon camındalar, hava güneşliyse, açıksa öğlen 1-2'ye kadar direkt güneş ışığı alıyorlar. Kalorifer camın aşağısında ama olumsuz bir etkisi olur mu? Siz öyle yazdığınız için merak ettim. Bir de soğuk hava akımı demişsiniz, şimdi soğuk ama arada hem ev hem onlar hava alsın diye camı açıyorum birazcık. Üstlerindeki camı açmayayım mı?

5. Limonun toprağına asidi arttırmak için sodalı su veya limon tuzu eritilmiş su mu vermeliyiz? Yanlış birşey yapmamak için soruyorum. Bir de, forumda okuyunca aylar önce odun külü aradım, zar zor bir fırın buldum. Oradan az birşey odun külü aldım - potasyum amaçlı kullanılıyormuş. Yakılan materyal direkt odun mu yoksa işlem görmüş ahşap, sunta vb midir artık onu bilemiyorum. Şimdi bu külden toprağa az birşey karıştırmam fayda sağlar mı?

6. Saksı değişimi bir kez yaptım, onu da sanırım yazın yapmıştım. Ne kadar iyi bakıyorum, değil mi? Biraz da ondan büyüyemediler diye düşünüyorum. Saksı değiştirirken, kökleri kesip kısaltmamız gerekir mi limonda? Bu işlemi de bir başka bitkide görmüştüm internette. Herşeye yapmalı mıyız bilemiyorum.

7. Atlaya zıplaya bir soru daha. Toprağın üst kısmı zamanla sarımtrak bir tabaka oluyor, o da ph ile ilgili ama bilgim bundan öteye gitmiyor. Birşey yapmalı mıyım?

9. O ingilizce metinden el yordamıyla anladığım şudur: eğer işte PH 5-6'nin üzerindeyse bazı semptomlar çıkıyor. Bazı azaltıp asidi yükseltirsek, asidi arttırırsak ayrıca demir, manganez ve çinko vermemize gerek kalmıyor mu? Bu çok zorlama bir yorum mu oldu? Güzin Hanım siz bir de kibrit çöpünden bahsetmiştiniz sanki, o olay bununla mı ilgiliydi? Şimdi o zaman kırılmış yumurta kabuğu koyuyorum ben saksılara o zaman kalsiyum için. Siz koy derseniz koyacağım.

Çok oldu sorularım ama kusura bakmayın. Tüm sorularımı her ikinize de soruyorum, hazır bulmuşum sizleri değil mi? Lütfen hakkınızı helal edin.
Hak hukuk yok, rahat olun sayın Cymbelina.Sadece tecrübelerimizi paylaşıyoruz.Belki yaptıklarımızdan yanlış olanlarda vardır, bilen varsa düzeltirse bizde memnun oluruz.Deneyimler sonunda kazandıklarımız bizde kalırsa sadece benim ağacım gelişir, bunu engellemek adına paylaşıyoruz.Elimden geldiğince cevaplarsam;

1- Meyve sebze parçalarını biraz parçalayıp toprağa karıştırırsanız hemen ertesi gün etkisini göremezsiniz.Hoş etkisini siz hiç göremezsiniz ama gelişimine faydası olur.Saksı değişimi esnasında kullanacağınız toprak karışımına daha önceden hazırladığınız sebzelerin parçalanmış ve toprakla karıştırılmış olanlarını karıştırın derim. Karıştımı ? Sebze, meyve parçalarını blender gibi bi aletle parçalayın.Atıyorum elde ettiğiniz parçalanmış malzeme 1 kg. olsun.Bunu 10 kg. civarında bi bahçe toprağı ile karıştırıp kova içine atıp kapağını kapatın.Güneş görmeyen yerde saklayın.Birkaç hafta sonra saksı değişimi yapacağınız esnada karışıma ekleyeceğiiz toprak olarak buradan kullanın.Hem kokuyu hemde sineklenmeyi engellemiş olursunuz.

2- İnşaat malzemesi satanlarda bulursunuz ama bi şartla.Kesinlikle o kumun dereden geldiğini öğrenin.Genelde deniz kumu kullanırlar, ucuz ve bol bulununca dereden çıkartmaya uğraşmıyorlar.Sakıncası, deniz kumu tuzlu ve incedir.Tuz bitkilere kesinlikle zarar verir.Ya çok iyi yıkamalısınız ya da dere kumu istemelisiniz.Ayrıca kum iriliği olarak 2-3 mm. olanını arayın.Başka bitkilerde kullanmanızda hiç bir sıkıntı yok, bazı özel karışım isteyenler hariç olabilir.Ben genelde bonsai amaçlı ağaçlarımda, kaktüs türü haricindeki tüm bitkilerimde bu karışımı kullanıyorum.Çay posası su tutma özelliği kaktüsler için sorun oluyor.Kumun bitkiye katkısı, köklerin rahat gelişimini sağlıyor.

3- Pul biberli karışımı bilmiyorum, tavsiye konusunda tarafsızım.Ev yapımı ilaçlar konusunda bilgi bulabilirsiniz belki.

4- Kalorifer odayı ısıtırken havayı kuruttuğu için tüm bitkiler için sakıncalıdır.Aşağıda, yukarıda olması farketmez, odanın tüm havasını kurutur, sizde sulama ile nemi ayarlayamazsınız, bitkiniz ölür.Ya fazla sudan kökleri çürür, ya da susuzluktan kurur.Camı arada bi açıp kapatmanız anlık ısı değişiminden dolayı önce yaprakları kurutur sonra bitkiyi.Halk tabiriyle kavurursunuz.Aç kapa yerine onu sürekli güneş alabileceği balkon gibi bi yere alın ama orasıda don yapacak kadar soğuk ve hava sirkülasyonu olmayan kapalı oda olmasın.Yarı açık balkonlar kış için limona iyi ortam sağlarlar.Hava sirkülasyonu olacak, güneş görecek, dondan korunacak.

5- Hiç ama hiç karşılaşmadığım ve tecrübe etmediğim bir konu detayı.Külün içeriği odun vb. olması kimyasını değiştirir.Fakat ben bitkiye etkisi konusunda kararsızım.Ben hiç kullanmadım

6- Limon türlerinde saksı değişimi kesinlikle kış aylarında dönem olarak uyuklama dönemlerinde olmalıdır.İzmirde ben şu aralar saksı değişimleri yapıyorum, havaların soğuması tüm fidelerimi uyuklama dönemine aldı.Ocak ayının 15.den şubat ayının 15-20.sine kadardır.Yazın en aktif oldukları dönemdir ki köklerin biranlık toprak dışında kalması bile gelişimi geri götürür.Eğer sığ saksıya almayacak ve ondan bonsai yapmayacaksanız köklerini şuan ellemeyin.Daha çok gençler, bırakın gelişsinler, ileriki dönemlerde üst yapı gelişimi için kök budaması yaparsınız.

7- Bu konuda top Güzin hanımda görünüyor.Beyaza kaçan renk deseniz kireç diyeceğim, sulama suyunuz çok kireçli ise olur.Ben bazı fidelerimde toprak karışımlarına toz kükürt karıştırmıştım, zamanla sulama yaptıkça saksının üst kenarlarında sarımtırak renk oluşumları başlamıştı.Ben bişey yapmadım ama ertesi yıl saksı değişiminde köklerin daha sıkı olduğunu gördüm.Faydası oldu gibi. Buda atlaya zıplaya cevap oldu ya hayırlısı

8- Sekizi atlamışsınız bende es geçtim.

9- Bu konuda Güzin hanımda, kesinlik kazandığında bende uygulamaya başlarım.Yumurta kabuğu ve kalsiyum, limon için hiç düşünmediğim bi detay. Yumurta kabuğunu astıktan sonra üstüne bi de nazar boncuğu takarsanız, tadındna yenmez gibi görünüyor bu durumda. Eskilerde ninelerimiz hep öyle yapardı.

Hazır yazmaya başlamışken devamını alayım....

Mehmet

Her defasında da aynı olmaz ya, yine Güzin hanım benden hızlı, ben yazarken o yayınlamış bile...

merlict Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön