View Single Post
Eski 11-01-2013, 09:30   #577
merlict
Ağaç Dostu
 
merlict's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-08-2009
Şehir: İzmir
Mesajlar: 508
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Cymbelina Mesajı Göster
Tam hatırlayamıyorum ama yaklaşık 2 yıllık limon fidem var iki tane, öylesine deneme amaçlı çekirdekten filizlendirmiştim. Herhangi bir gübre, besin takviyesi filan vermedim. Sanırım bu yüzden çok büyümediler. Birkaç tane daha ekmiştim, onları zamanla kaybettim.

Şu an ikisi de iki ayrı saksıdalar, boyları çok uzun değil, gövdeleri de ince. Epey zaman önce el yordamıyla, amatörce üstten filiz kısımlarını kopartmıştım ki alt kısım kalınlaşsın diye.

Ancak iki sorunum var. Birincisi bazı dallar üstten başlayarak sararıp kuruyor zamanla, aşağıya doğru devam ediyor bu kuruma. Kuruyan kısmı kopartsam da gene de oluyor. Bu neden olur ve nasıl engellerim?

İkinci sorun da yapraklarda sıklıkla sararma oluyor.

Bir de mümkünse öneri istiyorum. Dışarıdan gübre, besin vb almak yerine limona beslenmesi için ne verebilrim? Enzim, kompost vb hadiseler beni aşıyor. Ancak örnek olsun diye, mesela yumurta kabuğu, çay posası vb gibi evdeki malzemelerden temin edebileceğim, besin - gübre gibi iyi gelecek birşeyler var mıdır?

Başta sevgili Güzin Çakar olmak üzere, bilgi verebilecek arkadaşların yardımlarını bekliyorum.
Merhaba sayın Cymbelina

Güzin hanımı beklemeden hemen atladım, siz ve Güzin hanım kusura bakmayın

2 yıllık limon (turunç), boyları ortalama 25-40 cm. civarında; gövde kalınlıkları sigara veya kalem kalınlığında olabilir.Eğer baştan beri gübreleme, güneş, ışık ve ısı değerlerini limitlerin üzerinde tutmuşsanız bu verdiğim değerlerden daha uzun ve kalın olabilirler ki profesyonel işlemdir.Sizin böyle bir uygulamanız yok bildiğim kadarıyla.Büyümediklerin kararını buna göre değerlendirin.

Sanırım saksıları küçük ve toprakları besin değerini kaybetmiş, yapraklar size anlatıyor derdini.Bunların saksıları şuan ortalama olarak kabaca 1,5/3 lt. yoğurt kabları büyüklüğünde olmalı. Toprak karışımları ise,
1/3 torf ve benzeri (ben çay posası, çam dibi kırıntı kullanıyorum)
1/3 dere kumu, taneli kum
1/3 bahçe toprağı şeklinde olmalı.Bahçe toprağınız daha önce kullanılmamış toprak ise içinde istenen gübre nevi destekler vardır.


Eğer bu karışımları hazırlar ve eski saksılarında köklerini hırpalamadan yeni yuvalarına alır (turunçgiller için şimdi saksı değişimi için yılın en ideal zamanları) ortam ısısını ve güneşi sağlarsanız, ne kuruma, ne sararma sizden ve turuncunuzdan uzak olurlar.Isıtılan soba, kalorifer, klima gibi odalardan uzak tutun, kapalı balkon varsa idealdir.Kışın bol güneş ve ışık gören yeri seçin, yazın ise rüzgara maruz kalmayacak ama özellikle sabah güneşi gören alanda tutun.Kısa aralıklarla yer değişimi yapmayın.

Saksı değişimi sonrası fotoğraflayın, seneye boylanma ve kalınlaşma farkını görün.

Not: Ben yazarken benden önce Güzin hanım gereken desteği zaten vermiş.Görmemişim.


Düzenleyen merlict : 11-01-2013 saat 11:01 Neden: ekleme
merlict Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön