View Single Post
Eski 11-01-2013, 09:18   #575
Güzin Çakar
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 12-02-2011
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 621
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Cymbelina Mesajı Göster
...Birincisi bazı dallar üstten başlayarak sararıp kuruyor zamanla, aşağıya doğru devam ediyor bu kuruma. Kuruyan kısmı kopartsam da gene de oluyor. Bu neden olur ve nasıl engellerim?

...İkinci sorun da yapraklarda sıklıkla sararma oluyor.yapraklar uçlarından sararmış...Bazen de o şekilde uç kısımdan değil ama yaprağın orta kısımlarından başlayan ve giderek büyüyen bir sararma oluyor, sonra giderek diğer yapraklarda da oluyor...

Bir de mümkünse öneri istiyorum. Dışarıdan gübre, besin vb almak yerine limona beslenmesi için ne verebilirim?...

Sevgili Cymbelina,
Üretici arkadaşlarımız dışında, sevgili Merlict bu konuda benden daha bilgili ve tecrübeli. Benim eksiklerimi tamamlama, yanlışlarımı düzeltmede yardımlarını esirgemeyecektir.

Dalların uçlardan başlayarak kuruması;
-soğuk,
-sert hava akımları ya da
-kökle ilgili bir problemden kaynaklanır. Mevsim nedeniyle üşüyor olabilir. Yazın da oluyorsa kök problemidir.

Tarif ettiğiniz sararma ya ışık isteği, ya da büyük olasılıkla besin yetersizliğindendir. 2 yıldır aynı şekilde duruyorsa, bir boy büyük saksıya geçirme ve toprağını yenileme zamanı gelmiştir.

Toprağınız ne kadar iyi olsa da, bir süre sonra içindeki besin maddeleri tükenecektir. Toprağı değiştirirken biraz yanmış gübre bulabilseniz çok iyi olurdu. Söylediğiniz şartlarda ancak meyve(narenciye hariç) ve kokusuz yeşil sebzelerin artıklarını ufaltarak toprağa ekleyebilirsiniz. Çay posası, torf gibidir, besleyici değildir. Yalnız, toprağın yumuşamasına, gevşemesine yarar.

Yumurta kabuğunun, limonda kullanımı bildiğim bir şey değildi. pH'ı artırır mı diye düşündüğümde, limon'un istediği pH'ı bilmediğimi farkettim. Bu saate kadar araştırıp bulabildiğim en mantıklı bilgi şu oldu:

''If it's on its own roots or grafted to a true genus Citrus rootstock, 6.0-6.5 would be ideal, and 5.5-7.0 probably acceptable. If on Poncirus (e.g., 'Flying Dragon') or one of its hybrids (e.g., "Swingle"), 5.5-6.0 would be ideal and 5.0 to 6.5 acceptable. If you go much above those ranges, you'll start to see deficiency symptoms of iron, mamganeze, and zinc, and in that case, you'll need to acidify it a bit. If the pH goes too low, the plant will look very healthy, but won't grow or produce much.''

Bu yazıya göre, toprağın pH'ını düşürmeniz işe yarayabilir. Bunu da aşırıya kaçmadan limon tuzu,ya da suyu katılmış su ile yapabilirsiniz.

Sevgilerimle...

Güzin Çakar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön