View Single Post
Eski 10-01-2013, 19:13   #258
tutkal08
Ağaç Dostu
 
tutkal08's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-07-2008
Şehir: FETHİYE / Muğla
Mesajlar: 141
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi teacher81 Mesajı Göster
benim yaşadığım problem şu ; ıskarpelayı ağaca bir yönden vurunca gayet düzgün bir kesik elde ederken ,tam tersi yönden vurmak gerektiğinde pürüzlü bir kesik oluşuyor bu sorunu bir türlü çözemedim.ayrıca bu yön olayı ağacın farklı yerlerinde yine farklılık gösteriyor.bu arada çamla çalışıyorum onu da belirteyim.

ikincisi ise figürün altında kalan zemini aynı hizada yapabilmek için uğraşırken ağacın damarlı yapısından dolayı bi taraf fazla kaçıyor,**** oya oya malesefdiğer tarafa geçiyorum ve tüm hevesimi kaybederek yarım bırakmak zorunda kalıyorum.
engin bilgilerinizden faydalanmak isterim bu konuda.
Sn teacher81 hoşgeldiniz ,

1- Yanlış anlayıp ,yanlış cevapladıysam lütfen bir kez daha izah edin.

Çam ile çalıştığınızı belirtmişsiniz.Kullandığınız çam reçine damarları geniş olan Çam ise oyarken problemle karşılaşabilirsiniz.reçineli kısımlar sert ara kısımlar yumuşak olunca güç biraz fazla kaçarak istenmeyen sonuç elde edilebilir.
Bir yönden ıskarpela ile iyi sonuç alıp,diğer yönden alamamanızın nedeni diğer taraf açısını ve kuvvetini ayarlayamamanızdan olabilir.Bunu önlemenin en kolay yolu karşı tarafı yontacağınızda ,ağacı kendinize çevirmektir.
Yok ben çevirmeden yapmak istiyorum derseniz, o zaman karşı tarafa yüzey kesikleri yaparak ( derin kesik yapmadan) yavaş yavaş oymanızdır.

2- Figürün altında kalan zemini aynı hizada yapabilmeniz için ,ilk önce ağacın yan kısmındaki çizgilerin ( damarların) yönüne bakın .Aşağı doğru giden kısımdan değil ,tam karşı tarafından derinleştirmeye başlayın.
Ayrıca ağacı oydukça kalınlığını, eliniz ve gözünüzle sık sık kontrol edin.

Umarım anlatabilmişimdir.Kolay gelsin

Saygılar...

tutkal08 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön