View Single Post
Eski 07-01-2013, 17:23   #71
yalandünya59
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 22-03-2012
Şehir: TEKİRDAĞ
Mesajlar: 309
k olarak maddenin altına ben şerh koyayım, bakalım neler çıkacak göreceğiz sonucu;

Evet Hadi başlayalım...

Evet 'Topraksız tarım' teknik bir iştir, hatta yeni bir bilim dalıdır, diyebiliriz, nedeni ise mozama beyin videosunu izlemeyen kalmamıştır sanırım, orada yapılan mesela bilimsel bir çalışmaydı, bitkinin istediği tüm formlar istediği oranda kontrollü birşekilde verilerek yanılmıyorsam 1 kökten 13000 domates alınmıştı, ancak beyler buraya dikkat orası bir laboratuar ortamıydı, balkon veya teras değil, siz diyeceksinizki biz mozama beyin yetiştirdiği gibi domates yetiştirmeyelim ancak 'topraksız tarım' konusu işte burda kırılıyor zaten, topraksız tarım yapacak olan kişi ben topraklıya göre 2,5,8,10 katı ürün alacağım harika bişey çıkacak ortaya çokta kazanacağım umuduyla giriyor, ancak kazın ayağı öyle değil bence, neden?

1-Bence 'topraksız tarıma' girerken direkt olarak ticari girilmemeli, uzun süren Ar-geler yapılmalıdır, farklı bitkiler denenmeli, uzun bir yol katedilmelidir.
Çilekte olan besinin domateste kullanılamayacağı aşikar kullanırsak nasıl bir lezzet çıkacağı ise tam bir piyango olur sevgili dostlar.

Platformları yavaş yavaş büyütmeli, balkonda olan sistem serada olmayabilir, nebileyim drenajın test edilmesi lazımdır, veya birikmeler oluyordur, tüm bunlar,görerek sistematik bir şekilde çözülmelidir.
Yani ilk önce kafamıza bu işin sıradan bir iş olmadığını sokmalıyız, topraktaki toleransın burada olmadığını hata affetmediğini bilmeliyiz.

2- Basit bitkilerle başlamalıyız, kıvırcık,marul,maydanoz,soğan,çilek v.s. gibi.
Domates ile başlamamalıyız hele kavun gibi meyvelerlede başlamamalıyız, sebebi ise topraksız tarımın dışında olan unsurlarda var, örneğin domateste dölleme için bambu arısı gerekirken, kavunda direkt olarak bal arısı kullanılmalı gibi.
Aslında herşeyden önce topraksız tarım yapacak arkadaşlar, topraklı tarım yapmışlarmı? Yapmışlarsa kaç çeşit ürün yetiştirmişler, ama kendi ihtiyaçları için ama ticari amaçlı.
Bunlarda çok önemli konulardır.
Hayatında hiçbir şey ekmeyen veya 2 senedir, balkonda saksıda birşey yetiştiren birisi nasıl olurda topraklıda 30 yıldır ekip, dikmiş birisine bişey öğretmeye kalkabilir, anlayamıyorum.
Ben çocukluktan çiftçiyim, belki 100 çeşit sebze yetiştirmişizdir, hem kendi ihtiyacımız için hemde ticari olarak satıp para kazandıklarımızda dahil.
Her sebzenin kendine göre bir derdi vardır, hepsini mevlam ayrı ayrı yaratmış.

3- topraksız tarıma direkt olarak atlayacaklar ise; eğer cesaretleri var ise 1 kişiye bağlı kalmasınlar, yapılan sistemleri görsünler, onlarla görüşsünler ama kimse formül vermez dimi,
ozaman konusunda uzman bir veya birkaç mühendis bulsunlar, ama nasıl bulacaklar oda ayrı bir konu, bulsanız nekadar ücret isteyecek bu kişiler...

Ben diyorumki ufak ufak giriniz, sistematik bir şekilde büyütünüz...

Devam Edeceğim...

yalandünya59 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön