View Single Post
Eski 03-01-2013, 22:33   #3
Sakaki
Ağaç Dostu
 
Sakaki's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-06-2010
Şehir: Adana
Mesajlar: 4,815
D) Perlit (Perlite)

Magma henüz asit evresindeyken lavın aniden soğuması ile oluşmuş, beyaz inciye benzer parçacıklara bölünmüş, granite benzer doğal bir camdır. Tarımda, yüksek ısılarda genleştirilerek patlatılmış bir formu kullanılır. Genelde beyaz/beyaza yakın renkte olmasının yanı sıra geri ve yeşile yakın renkleri ünlü olup, kahverengi, kırmızı ve mavi tonlarına da rastlanmaktadır.


Isıtılarak patlatılmış olan perlit, önceki formuna göre hacmen 20 kat büyür ve böylece yoğunluğu oldukça düşük ama su tutuculuğu yüksek bir madde haline gelir. Emme kapasitesinin yüksek olmasından ötürü aynı zamanda besin maddelerini de tutarak bitkinin daha uzun süre faydalanabilmesini sağlar.

Tek başına bonsai toprağı olarak kullanılması tavsiye edilmez, ancak özellikle köklerinin nemli kalması gereken veya suyu çok seven ağaçların toprak karışımında kullanılması tavsiye edilir. Sadece toprağın su tutma kapasitesini artırmakla da kalmaz, aynı zamanda doğal bir havalandırma ve yalıtım görevi görür. Diğer su tutucu ve havalandırıcı diğer bileşenlere göre en büyük avantajı kolay bulunabilir ve çok ucuz olmasıdır.

E) Vermikülit (Vermiculite)

Volkanik magma kaynaklı silikat bir mineraldir ve magnezyum açısından zengindir. Yüksek sıcaklıklarda hacmi genleştirilerek, yoğunluğu azalır ve geçirgen bir yapıya kavuşur ve ateşe dayanıklı ve yalıtım özelliği olan steril bir madde haline gelir.




Tıpkı perlit gibi emme kapasitesinin yüksek olmasından ötürü, su ve besin maddelerini tutarak bitkinin daha uzun süre faydalanabilmesini sağlar. Aynı zamanda köklerin hava almasını ve yalıtım görevi üstlenerek kökleri aşırı sıcak veya soğuklarda korumaya yardımcı olur.

Bir diğer özelliği de başka maddelerle veya suyla etkileşime girmeyip, bozulmamasıdır.

F) Pomza (Pumice)

Yurdumuzda topuktaşı adıyla, jeolojide ise pumis (pumice) adıyla bilinir. Volkanik kökenli ve silikat esaslı bir madde olup, çok hafif ve oldukça gözenekli bir yapıya sahiptir. Bu özellikleri sayesinde tıpkı perlit ve vermikülit gibi ısı yalıtımı, su ve besin tutuculuğu ve havalandırma sağlar, ancak perlit ve vermikülit kadar yüksek miktarda su ve besin maddesi tutma özelliğine sahip değildir, yine de mükemmel bir ısı izolasyonu sağlayarak kökleri kışın dondurucu soğuklara, yazın kavurucu sıcaklara karşı iyi korur.




Renk olarak kirli beyaz - griye renktedir ve tek başına bonsai toprağı olarak kullanılması tavsiye edilmez.

G) Zeolit (Zeolite)

Kelime olarak kaynayan taş anlamına gelmektedir ve ısıtıldığında patlayıp dağılması sebebi ile bu ismi almıştır.




Sodyum açısından zengin, gözenekli yapıda ve su tutma kapasitesi yüksek volkanik bir mineral grubudur. Alkali ve toprak alkali metallerin kristal yapıdaki sulu alümina silikatlarıdır.

H) İri taneli kum / dere kumu (ince çakıl)

Bonsai ile ilgili yazılarda, dere kumu, iri taneli kum, ince çakıl, dişli kum gibi birçok ad ile anılır, ancak genel olarak söylemek gerekirse herhangi bir dere kenarından eleyerek elde edeceğiniz, çok büyük olmayan (2-7) mm çapındaki minik çakıl taşları kastedilmektedir.


Herhangi bir su tutuculuk veya yalıtım özelliği yoktur, sadece toprak karışımının geçirgenliğini oldukça artırması sebebiyle bonsai toprak karışımında tercih edilir. Ayrıca kolay bulunur olması, inşaat malzemesi satan hafriyatçılardan ucuza temin edilebilir olması, hatta size yakın bir dereden bile elde edebilir olması bir diğer tercih sebebidir.

Ancak dere kenarından kendiniz veya inşaat malzemesi satan yerlerden aldığınız dere kumunu kesinlikle sterilize etmenizi öneririm.


Sakaki Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön